U Gradskoj biblioteci obeležen Svetski dan Roma

Veliki problemi-stanovanje i nezaposlenost

Pančevo, Uto, 12/04/2016 - 15:58
Ivana Predić

Veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice prisustvovao je u ponedeljak, 11. aprila, u Gradskoj biblioteci Pančevo obeležavanju Svetskog dana Roma, 8. aprila. Svečanost su uveličali i predstavnici Grada Pančeva i Nacionalnog saveta Romske nacionalne zajednice.

U programu su učestvovali učenici osnovnih škola „Vasa Živković”, Isidora Sekulić” i Braca Petrov”, koji su recitovali i pevali na romskom jeziku, kao i književnica i kantautorka Olivera Jelkić, koja se godinama bavi životom Roma, proučava njihovu muziku i kulturu. Delove iz njene monodrame „Nije zemlja šinobus”, odigrala je glumica Jelena Brestovac.

Kako je istakla Pava Novakov Čabrilovski, romska koordinatorka u Gradskoj upravi Pančevo i organizatorka proslave, Svetski dan Roma je prilika da se sumiraju rezultati dosadašnje primene mera za integraciju Roma i naprave planovi za naredni period u cilju suzbijanja diskriminacije prema Romima i poboljšanju njihovog položaja.

Prisutne je pozdravila i Suzana Jovanović, članica gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i podsetila da je mnogo problema u svim nacionalnim zajednicama.

„Romi se izdvajaju u odnosu na ostale nacionalne zajednice po tome što su predugo na marginama društva, i zbog toga je potrebno dodatno društveno angažovanje, kako bi se njihov položaj unapredio. Grad Pančevo ima usvojen Akcioni plan za društvenu intergaciju Roma i Romkinja, i postoji niz redovnih aktivnosti koje su fokusirane na obrazovanje i na podizanje kvaliteta života“, rekla je Suzana Jovanović.

Branislav Jovanović, zamenik predsednika Romske nacionalne zajednice ocenio je da su problemi Roma i dalje veliki i istakao da su najveći među njima stanovanje i zapošljavanje. On je dodao da je u okviru Nacionalne strategije za intergaciju Roma najviše urađeno na polju obrazovanja.

I. Predić

 
MarketingNajnovije vesti