Pančevo 6.oktobar 2016
Obeležen 6. oktobar dan oslobođenja Pančeva od fašizma

Venci sećanja za narodne heroje i oslobodioce Pančeva (FOTO)

Pančevo, Pet, 07/10/2016 - 09:30
Vladimir Đoković

Skupom  poštovanja i polaganjem venaca na spomenik narodnim herojima Olgi Petrov, Stevici Jovanoviću i Marku Kuliću u centralnom gradskom parku obeležena je 72. godišnjica oslobođenja Pančeva od nacizma.

Pančevo 6.oktobar 2016
img_3621.jpg

 

Sve je počelo tradicionalnom povorkom organizacija i pojedinaca koje ne zaboravljaju civilizacijske tekovine i značaj pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Iza jugoslovenske trobojke sa petokrakom i crvenog barjaka stiglo se do bisti narodnih heroja koji su bez života ostali odupirući se okupatorima u Drugom svetskom ratu.

Venci sećanja i nezaborava uz spomenike Olgi Petrov, Marku Kuliću i Stevici Jovanoviću položili su predstavnici Grada Pančeva, Vojske Srbije, boračkih organizacija iz Pančeva i više bratskih sredina, kao i predstavnici PUPS-a i Pokreta socijalista.

Na vrednosti pobede nad fašizmom u koju su ugrađeni životi brojnih patriota, a mnogih i iz Pančeva, podsetio je predsednik Skupštine grada, Tigran Kiš, koji je priliku iskoristio i da upozori na pojave koje služe da bi se u drugi plan, a potom i u zaborav sklonile tekovine oslobodilačkog Drugog svetskog rata.

 

Pančevo 6.oktobar 2016
6_oktoba_2016.jpg

O prilikama koje su u Pančevu bile pre, za vreme i neposredno posle oslobođenja 6. oktobra 2014. godine govorio je istoričar Srđan Božović, koji je napomenuo da je u tim borbama 117 vojnika Crvene armije položilo život, kao i 5 partizana.  A predsednik udruženja boraca u Pančevu, Todor Jovanović, uz izraženu veliku zahvalnost oslobodiocima još jednom se zapitao da li naš grad ima većeg praznika od 6. oktobra?

 

Pančevo 6.oktobar 2016
Foto: Vladimir Đoković
img_3630.jpg

Skup je pozdravio i predstavnik Ruske federacije u Beogradu, koji je venac sećanja i poštovanja prethodno položio na spomenik palim Crvenoarmejcima u Pančevu. Skupu su aktivno prisustvovali i predstavnici udruženja za negovanje tradicije 12. vojvođanske, odnosno 51. mehanizovane brigade, na čelu sa komandantima Enesom Tasom i Zoranom Kandićem.

 

Pančevo 6.oktobar 2016
Foto: Vladimir Đoković
img_3615.jpg


Marketing

Najnovije vesti