Društvo

VIDEO: "Sabor pesme i lepote Srbije" održan u Banatskom Novom Selu

Pančevo, Pon, 02/12/2019 - 14:39
Gordana Lazar


Domaćin "Sabora pesme i lepote Srbije", održanog 1. decembra, bilo je Banatsko Novo Selo. Manifestaciju je rečima zahvalnosti otvorio Nedeljko Topić, predsednik Mesne zajednice.

Uzbudljivi momenti "Sabora" bili su tokom nastupa folklornih grupa Doma kulture "3. oktobar", kojima je publika pljeskala jednako kao i gostima "Sabora", tj. Danki Stojiljković, Radetu Joroviću i Izvorinki Milošević, koja je pevala na srpskom i rumunskom jeziku. Novoseljanka Kristina Mik, koja je, inače, dva puta osvojila prvo mesto na "Saboru", otpevala je jednu pesmu na srpskom i drugu na rumunskom jeziku.  

U takmičarskom delu programa pevači su pevali po dve izvorne narodne pesme, a u pauzi između ta dva kruga pevanja, predstavili su se parovi u narodnim nošnjama i devojke u narodnim nošnjama. Zadatak žirija bio je da izabere najboljeg pevača amatera, najlepšu devojku "Sabora" i najlepši par "Sabora".

Za najlepšu devojku u narodnoj nošnji, na oduševljenje publike, proglašena je Novoseljanka  Marina Malica. Osim Marine, pehare namenjene najlepšim devojkama u narodnoj nošnji dobile su i Marija Bubnjević i Anja Rađen, takođe Novoseljanke, kao i Milica Nikolić iz Dolova.

Kao najlepši parovi u narodnoj nošnji izabrani su par iz Dolova - Milana Stanković i Filip Marković i par iz Banatskog Novog Sela - Marina Malica i Marinel Malajmare.

Jelena Pajić (Novo Miloševo) proglašena je za najbolju interpretatorku "Sabora".

Muzičku podršku učesnicima "Sabora" dao je Narodni orkestar iz Banatskog Novog Sela, bez koga su ovakvi događaji u selu nezamislivi. 

Organizatori "Sabora" su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije u saradnji sa Mesnom zajednicom i Domom kulture "3. oktobar" iz Ban. Novog Sela. Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.

 

Ulaz je bio slobodan, ali posetioci su ostavljali dobrovoljne priloge za pomoć Petri Đorđević, koja je na lećenju u Parizu. Prikupljeno je osamdesetak hiljada dinara.

Da podsetimo, sledeći koncert „Pevaj za Petru" održaće se u utorak, 3. decembra od 19 sati u pančevačkoj Hali sportova na Strelištu.Cena ulaznice je 500 dinara, a u programu će učestvovati: Slobodanka Danka Stojiljković, Zlata Petrović, Vera Matović, Ivan Kukolj Kuki, Uroš Živković, Miloš Brkić, Nenad Manojlović, Samo Bob, Rade Kosmajac. Prateći orkestri biće: Orkestar Andrije Jovanovića Kute i Orkestar Igora Škodriće.
MarketingNajnovije vesti