Nikanor printscreen
Društvo

VIDEO: Vladika banatski Nikanor kune učesnike i organizatore "Prajda" - kaže da bi upotrebio i oružje

Izvor: 
nova.rs Pet, 12/08/2022 - 13:12U javnoj besedi, episkop banatski Nikanor prakitčno je prokleo sve one koji će učestvovati i organizovati EuroPrajd u septembru u Beogradu. Izjavio je i da bi "upotrebio oružje" samo da ga ima.


Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon – jer je javno diskriminisao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč, doživeo je mnogobrojne osude na društvenim mrežama.

„Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam“, rekao je ovaj episkop.

U potpunoj suprotnosti sa verom koju propoveda - umesto mira, sloge, jedinstva i praštanja, što bi valjda trebalo da budu ključne poruke hrišćanstva i onih koji ga upražnjavaju, ovaj vladika je držao besedu od koje se očekuje jasno i nedvosmisleno distanciranje patrijarha, navode organizatori EuroPrajda.

 

"Ova izjava predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije. Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propoveda SPC", rekao je Goran Miletić, programski direktor Prajda.

 


Takođe, Viši sud u Pančevu je 2016. godine doneo prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od vladike banatskog Nikanora. Presuda je nagodbom ukinuta.

 
MarketingNajnovije vesti