Dečja radost Pančevo tabla
Kako će Dečja radost obeštetiti roditelje mališana?

VIŠE OD 130 SPOROVA POKRENUTO: Prva presuda protiv Dečije radosti!

Pančevo, Čet, 15/12/2016 - 10:19
Vladimir Đoković


Obim štete koju su plaćajući više cene od zakonskog ograničenja za boravak dece u predškolskoj ustanovi „Dečja radost” pretrpeli roditelji polako utvrđuju sudovi. Kako nam je rekao sekretar gradske predškolske ustanove Zoran Petrović do sada je pokrenuto između 130 i 140 sudskih sporova, a prva presuda je doneta.

- Pred sudom je dogovoreno da „Dečja radost” plati nadoknadu roditeljima. Što je sud konstatovao presudom, objašnjava Zoran Petrović.

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Vladan Keljević koji je i za skupštinskom govornicom javno upozoravao da se odgovornost mora utvrditi, a novac roditeljima vratiti ovih dana uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Pančeva Saši Pavlovu.

- Tri godine je gradska vlast u Pančevu potkradala roditelje i decu višom naplatom za vrtiće i na taj način ih oštetila za 72 miliona dinara. Moraju se obeštetiti svi oštećeni građani i građanke, roditelji i deca grada Pančeva koji su plaćali veće nadoknade za vrtiće, a sve zbog neodgovorne odluke skupštinske većine u Skupštini grada Pančeva i to u periodu od tri godine. Treba da se iznađe način da svim oštećenim budu vraćeni novci koji su im na pomenut način oduzeti i to bez moranja da svako ko je oštećen treba i da tuži grad Pančevo. Pozivamo Vas da u ovom slučaju bude političke volje gradskih oca da se reši ovaj problem na način koji je jedini ispravan prema građanima, a to je da se tačno utvrdi do poslednjeg slučaja koliko je pojedinačno ko bio oštećen prilikom donošenja sporne odluke i da se novac vrati u istom iznosu, navodi se u otvorenom pismu LSV-a.

LSV je do 72 miliona dinara više naplaćenih roditeljima u periodu od nepune tri godine došao sledećom računicom. Kao mesečni prosek više naplaćenog roditeljima uzeo je 815 dinara, to je pomnoženo sa 34 meseca koliko se naplaćivalo i sa prosečno 2.600 dece.

- Ukoliko bi Grad imao sporove za ukupan broj dece u ove tri godine, a godišnje ih je 2600, sudski troškovi bi ukupno iznosili 31 miliona dinara. Taj podatak nas dovodi do ukupne sume od 103 miliona dinara, odnosno 846 HILJADA EVRA, što će biti ukupna šteta koju će grad morati da isplati građanima sve sa sudskim troškovima, ako ih svi koji imaju pravo tuže. Pravo tužbe imaju svi čija deca su pohađala ovu ustanovu u prethodne tri godine. Ali, mora se pronaći način kako će se svima vratiti novci i bez da moraju da se odluče na to da tuže grad Pančevo, napisano je u otvorenom pismu LSV gradonačelniku Pavlovu.

U gradskoj predškolskoj ustanovi „Dečja radost” smo saznali da je do sada pokrenuto između 130 i 140 sudskih postupaka. A sekretar Zoran Petrović ističe da se roditelji obraćaju ustanovi, da im se izlazi u susret sa podacima, kao i da ustanova prikuplja podatke o zainteresovanim roditeljima.

- Do sada nikakvih vansudskih poravnanja nije bilo.  Postoji razmišljanje da se roditelji obeštete po nekom skraćenom postupku. Očekuje se da stav zauzme gradska vlast. Da tako dobijemo sistemsko rešenje koje bi primenili,  ističe Zoran Petrović.

LSV u otvorenom pismu gradonačelnik poziva da se ovaj problem što pre reši i to tako što bi se obeštetili svi roditelji kojima je više naplaćena usluga „Dečje radosti”.

- A na sve građane apelujemo da ne pristaju na pogodbe koje nisu u visini realne odštete, konstatuje u otvorenom pismu odbornik LSV u gradskoj skupštini Vladan Keljević.

Grad Pančevo osnivač je predškolske ustanove „Dečja radost". Cenovnike potvrđuje Skupština grada svojom odlukom. 

 
MarketingNajnovije vesti