Počela sezona polenskih alergija

Visoka koncentracija polena čempresa i vrbe

Pančevo, Sre, 30/03/2016 - 16:08
Ivana Predić

Proleće je stiglo, a sa njim i polenske alergije. Cvetanje drveća počinje u februaru i traje do početka juna, a zatim sledi bujanje trava i na kraju, od sredine avgusta do početka oktobra cveta korov. Neki od alergena, kao što su jova i leska izazivaju jače alergijeske reakcije kod ljudi, nego drugi, a posebno je alergen polen breze.

Prema poslednjim podacima monitoringa koncentracije polena u vazduhu koji sprovodi Zavod za javno zdravlje Pančevo, u nedelji od 14. do 20. marta, zabeležena je visoka koncentracija polena čempresa i vrbe, dok je količina ostalih vrsta polena ispod donje granice. Koncentracija polena meri se za 24 alergene biljke koje su karakteristične za naše područje. Merenje počinje početkom februara i traje do kraja oktobra, a uzorkovanje se vrši jednom nedeljno i rezultati se objavljuju na sajtu Zavoda.

Lekari kažu  da je sve više ljudi koji su osetljivi na polene biljaka, pa je i više pacijenata koji se javljaju lekarima Otorinolaringološkog odeljenja Opšte bolnice Pančevo. Kako smo saznali od dr Veljka Božića, načelnika ovog odeljenja, svakodnevno im se javljaju pacijenti sa simptomima polenske kijavice, a to su svrab nosa, ždrela, oka, curenje vodenastog sekreta iz nosa. On objašnjava da je ova bolest 21. veka poprimila epidemsijske razmere, a procenjuje se da između 10 i 25 odsto stanovništva ima problema sa alergijama. Božić ističe da su od alergena najznačaniji oni inhalacioni (poleni, grinje, kućna prašina, bubašvabe, produkti životinja), a manje alergeni hrane (riba, jaja, mleko, brašno, jagode, orasi).

U terapiji se koriste simptomatski lekovi. Kako objašnjava naš sagovornik to su antialergijski lekovi koji mogu da pomognu u smanjenju jačine reakcije imunog sistema pacijenta i ublaže simptome. Izbor leka zavisi od vrste alergije koju pacijent ima.

„Tu spadaju lekovi za oralnu upotrebu, nazalni sprej ili kapi za oči. Najcesce se koriste kortikosteroidi, antihistaminici  i slični medikamenti. Za teške alergije ili alergije kod kojih i pored lečenja ne dolazi do poboljšanja može se preporučiti takozvana imunoterapija. Ovaj tretman uključuje niz injekcija pročišćenog ekstrakta alergena, i obično se daje u periodu od po nekoliko godina. Nazalost, ovaj tip lecenja često ne daje željene rezultate“, zaključuje Božić.

On dodaje da je potrebno izbegavati okidače koji dovode do alergijske reakcije, čak i ako se koriste antialergijski lekovi. Zajednički okidači uključuju čestice alergena u vazduhu na otvorenom, kod kuće ili na poslu, i određene namirnice, insekate ili lekove. Neke alergijske reakcije se aktiviraju ili pogoršavaju na ekstremnim temperaturama ili pri jakom emocionalnom stresu.

Izbegavanje kontakta sa alergenima najbolja je zaštita od alergija, što je nekad izuzetno teško sprovesti. Koncentracija polena u vazduhu najveća je u jutarnjim satima, tako da lekari savetuju boravak u prirodi u po podnevnim satima. Alergija se ne može izlečiti, ali se simptomi mogu ublažiti primenom antialergijske terpije lekovima koji mogu da umanje simptome bolesti do 40 odsto.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti