Posle advokata, sudija i novinara i Visoki savet sudstva kritikovao TV Pančevo

VISOKI SAVET SUDSTVA: Televizija Pančevo izvršila protivustavni napad na sudstvo i zastrašivanje nosilaca sudske vlasti

Pančevo, Sre, 19/04/2017 - 13:57
Vladimir Đoković

“Visoki savet sudstva, kao nezavisan i samostalan organ koji, po Ustavu i zakonu obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, oštro osuđuje izveštavanje TV Pančeva povodom serije tekstova i reportaža objavljenih na web stranici TV Pančeva a emitovanih u informativnom programu istoimene televizije:

’’Politička presuda Stanke Simonović’’ od 11.04.2017. godine, ’’Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?’’ od dana 12.03.2017. godine, i  ’’Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu’’  od 13.04.2017. godine. “ – saopštio je Visoki savet sudstva na svojoj internet stranici.

“Neprimereno, neprofesionalno, neetičko, a pre svega, protivzakonito izveštavanje TV Pančeva, zasnovano na nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka i odluka, iznošenju neosnovanih optužbi i glasina, objavljivanju ličnih i porodičnih prilika i neovlašćenom objavljivanju fotografija  članova porodice sudije Stanke Simonović, izvršen je protivustavni napad na samostalnost i nezavisnost sudstva, kao i zastrašivanje nosilaca sudske vlasti.” – navodi se u saopštenju.

“Visoki savet sudstva poziva TV Pančevo da obustavi „hajku“ na predsednicu Višeg suda u Pančevu.

Grubim narušavanjem samostalnosti i nezavisnosti sudija kao najviših ustavnih garancija direktno je napadnut ustavni poredak Republike Srbije i izvršeno ometanje pravde kao krivično delo propisano Krivičnim zakonikom Republike Srbije.” – ocenjeno je u saopštenju Visokog saveta sudstva.

“Visoki savet sudstva poziva sve medije, profesionalna udruženja i ostale činioce da se uzdrže od ovakvog postupanja u cilju očuvanja ugleda suda i sudija. “ – zaključeno je u danas objavljenom saopštenju Visokog saveta sudstva.

Na navedene priloge RTV Pančevo čija je meta predsednica Višeg suda u Pančevu sudija Stanka Simonović prvo je oštro reagovao pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine, usledila je reakcija svih sudija Višeg suda, a reagovala su i novinarska udruženja.

 Marketing

Najnovije vesti