Slavina sapun i voda Foto: Maxpixel
Društvo

VODOVOD PANČEVO: Što na mreži što na priključcima - 100 havarija u ovoj godini

Pančevo, Pon, 30/07/2018 - 10:00
Vladimir Đoković


Od početka godine na vodovodnoj mreži Pančeva bilo je 29 havarija na vodovodnoj mreži. U istom periodu bila je i 71 havarija na vodovodnim priključcima.

Gradsko javno preduzeće Vodovod i kanalizacija pored samog grada upravlja vodovodnom mrežom i u svim selima osim u Banatskom Novom Selu. Od ukupnog broja havarija na mreži  11 ih je bilo u gradu, dok je havarija na priključcima u samom gradu Pančevu bila 41.

Utisak da se broj havarija na vodovodu povećao sa intenziviranje radova na gasifikaciji rukovodilac vodovodne mreže Dušan Kračunov ne deli.  Kako navodi tokom 2017. godine bilo je ukupno 82 havarije na mreži i 114 havarija na vodovodnim priključcima.

- Ljudi koji rade gasifikaciju u samom gradu Pančevu su na terenu su sa mehanizacijom. Oni urade zemljane radove pa se svako oštećenje priključka brzo sanira. A troškovi su mali, kaže Kračunov.

Havarije na vodovodnoj mreži su ređe, mreža je osigurana, pa troškove saniranja snosi osiguravajuća kuća. Kračunov objašnjava da je najčešće reč o iznosima od nekolo stotina hiljada dinara.

Radovi na gasifikaciji ipak bi, u budućnosti, mogli da budu skopčani sa povećanim troškovima održavanja vodovodne mreže. Kračunov objašnjava da se gasna mreža postavlja vrlo razgranto i iznad postojećih instalacija vodovoda što će ubuduće pristup vodovodnoj mreži i njeno održavanje i popravu učiniti težim, komplikovanijim i skupljim.

JKP Vodovod je poslednjih godina preuzeo i mreže u Kačarevu, Dolovu, Jabuci i Glogonju. Tako sada održava vodovodnu mrežu u svim selima osim u Banatskom Novom Selu. Radovi na održavanju mreža vodovoda po selima su redovni i planirani. Najčešće je reč o ugradnji “zatvarača” kako se više ne bi isključivala voda u čitavom selu da bi se radilo u jednoj ulici.
MarketingNajnovije vesti