• Za ovaj smer u pančevačkoj školi „Paja Marganović“ je konkurisalo više od 500 učenika, a bilo je samo 30 mesta!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Smer Turistički tehničar u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Paja Marganović“ u Pančevu je najtraženiji smer ne samo u pančevačkim srednjim školama, već i u čitavom Južnobanatskom okrugu. Prema podacima Školske uprave Zrenjanina, koja je zadužena i za naš region, za 30 mesta, kolika je kvota Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, konkurisalo je čak 540 đaka, a 70 učenika je ovaj smer navelo kao svoju prvu želju!

     

     

    Ovaj smer postoji i u školama u Vršcu i Kovinu, ali se oni ne nalaze na listi najtraženijih zanimanja. Naprotiv, u Kovinu je u prvom upisnom roku upisano svega 15 budućih turističkih tehničara, a bilo je 29 mesta.

    U ETŠ „Paja Marganović“ su nam potvrdili ogromno interesovanje za ovaj obrazovni profil, kao i veliki broj molbi koje su pristigle i posle prvog upisnog kruga, sa željom da se đaci prebace na navedeni smer.

     

    Šta je razlog ovako velike tražnje jer, priznaćete, nestvarno zvuči podatak da u gradu koji ima relativno skroman turistički potencijal, toliko budućih srednjoškolaca želi da se bavi baš ovom profesijom?

    Predmetni profesor ove škole, dr Živana Krejić objasnila nam je da škola sarađuje sa velikim brojem privrednih subjekata iz oblasti turizma, ne samo u Pančevu, već da je đacima omogućeno da tokom godine odlaze u beogradske hotele i turističke agencije, i primene stečena znanja u praksi. Đaci su ističe, veoma motivisani, osvojili su drugo mesto na takmičenju pre dve godine u velikoj konkurenciji od 67 timova.

     

    „U prethodne dve godine sklopili smo veliki broj ugovora sa hotelima u Vršcu, Opovu, Aranđelovcu, Kovačici i naravno Beogradu. Veliki hotelski lanci poput Hotela „Crown plaza“ Beograd, Hotela „Mariott“ u Beogradu, prepoznaju naše đake kao odličan kadar koji može da odgovori njihovim zahtevima. To je razlog zašto su neki od njih i tokom letnjeg raspusta imali priliku da svoj džeparac zarade u struci a tek su na početku školovanja. Smatram da je to veliki korak na putu njihovog obrazovanja,“ istakla je dr Krejić.

     

    Učenica drugog razreda Nina Stokić, je budući turistički tehničar. Ona je tokom godine svoju stručnu praksu odrađivala u Hotelu „Crown plaza“, a letnji raspust je provela zarađujući za džeparac u ovom objektu.

     

    „Kada sam prošle godine upisala ovaj smer, nisam ni sanjala da ću odmah posle prve godine moći da radim. Stručnu praksu sam obavljala u ovom hotelu, pa sam rešila da leto provedem radno, kada već imam mogućnost da radim i zaradim džeparac. Svima bih preporučila ovaj smer, jer imamo prilike da mnogo toga naučimo, da putujemo i da radimo“, rekla nam je Nina.

     

     

    Budući turistički tehničari prošle godine išli su na praksu u Hotel „Marriott“ u Beogradu.

     

    Tokom prošle godine smo imali prilike da radimo sa 15 izvrsnih đaka iz škole „Paja Marganović“ iz Pančeva. Imali smo jako lepo iskustvo, jer nas je ponajviše iznenadila njihova želja da rade i nauče. Već posle prvog dolaska, su se samostalno kretali kroz hotel, odlazili do svlačionica i do kantine. Nikada nismo imali situaciju da su odbili da urade neki zadatak, već su iskazivali želju da upoznaju rad različitih odeljenja, tako da smo imali prilike i da ih provedemo kroz nabavku, domaćinstvo, kuhinju i administraciju. Sa njihovim profesorima imamo izvrsnu saradnju, tako da ćemo i ove godine nastaviti sa intezivnijom saradnjom i pripremom za buduće promene u sistemu srednjoškolskog obrazovanja. Verujemo da ćemo imati uspeha tokom ove godine i da cemo doprineti približavanju nekih smerova (kao što je turisticki tehničar) formi dualnog sistema obrazovanja, koja favorizuje brojnije blok nastave i blok praktikanski rad u hotelu/turističkoj agenciji.

    Kao članovi najveceg lanca hotela u svetu, rad sa mladima shvatamo vrlo ozbiljno i odgovorno. Na globalnom nivou Marriott int. promovise program koji se zove „Success for Youth” koji i mi na lokalnom nivou implementiramo. Radi se o osposobljavanju mladih kroz praktičan rad u hotelu i uticanje na mlade da se opredele za našu industriju i, što je najbitnije, zainteresuju za radi da nauče sto je više moguće o radu hotela. Na taj način i mi pristupamo ka svim đacima koji dolaze kod nas na redovne prakse i blok prakse. Čak, na lokalnom nivou pravimo godisšnje planove gde uključujemo projekte i inicijative koji će podpomoći održivi razvoj, zajedncu u kojoj radimo i naravno mlade koji tek treba da uđu na tržište rada, rekla je za 013info Nada Zdravković iz Hotela Marriott u Beogradu.

     

    Budući turistički tehničari koji će izaći iz škole „Paja Marganović“ od prvog dana svog srednjoškolskog puta nose uniforme. Njihova učionica je prepuna slika i mapa oko kojih se potrudila njihova profesorka, dr Živana Krejić, koja se, takođe, potrudila i da im obezbedi praksu u vrhunskim hotelima. Rekli bismo da je ovo pravi put ka dobrom obrazovanju. Ovi učenici u školu idu sa voljom i željom da uče i nauče.

    Prema podacima Školske uprave Zrenjanina, koja je zadužena i za naš region, za 30 mesta, kolika je kvota Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, konkurisalo je čak 540 đaka, a 70 učenika je ovaj smer navelo kao svoju prvu želju!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]