knjizica
Društvo

Za prijavljivanje na evidenciju NSZ više nije potrebna radna knjižica

Pančevo, Sre, 24/02/2016 - 07:55
Ivana Predić

U skladu sa zakonskim izmenama, Pravilnik o radnoj knjižici prestao je da važi 1. januara 2016. godine, tako da više ne postoji obaveza izdavanja radne knjižice. Ove izmene su dovele i do novina u radu Nacionalna služba za zapošljavanje tako da prilikom prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih, građani više nisu u obavezi da prilože radnu knjižicu. Kao relevantan dokaz nezaposlenosti, NSZ će koristiti podatke iz Centralnog registra za obavezno socijalno osiguranje.

Ipak, kako su istakli nadležni, radnu knjižicu treba čuvati jer ona i dalje služi kao javna isprava i podaci iz nje se mogu koristiti kao dokaz o školskoj spremi, radnom stažu kao i za ostvarivanje prava iz radnog odnosa.

„NSZ će koristiti podatke upisane u radnu knjižicu prilikom uvođenja lica u evidenciju i odlučivanja o pravima na novčanu naknadu. Paralelno će se koristiti podaci iz jedinstvene baze osiguranika koja se vodi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, a po potrebi i podaci o stažu osiguranja evidentirani u matičnoj evidenciji Fonda PIO”, saopštavaju iz NSZ.

Prilikom javljanja u službu, kako naglašavaju nadležni, nezaposleno lice dužno je da dostavi na uvid ličnu ispravu i evidencioni karton. Radne knjižice, koje su preuzete od korisnika prava na novčanu naknadu zaključno sa 31.decembrom 2015. godine, biti vraćene korisnicima prilikom prvog narednog javljanja posle 1. januara 2016. godine. Staž osiguranja ostvaren po osnovu prava na novčanu naknadu koji će prestati posle 1. januara 2016. godine, zaključuju u NSZ, više se ne evidentira u radnu knjižicu, jer za to više ne postoji pravni osnov.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti