Foto: V. Đoković
Na dokovima Luke Dunav posle isticanja 1.000 litara mazuta

Zagađenja Dunava nema, u Luci saniraju posledice (FOTO)

Pančevo, Čet, 28/07/2016 - 14:18
Vladimir Đoković

PANČEVO, 28. jul - Posledice izlivanja oko 1.000 litara lož ulja/mazuta u akvatorijum Luke Dunav se i dalje saniraju. Dok ekipe Eko Mabera i Eko 21, firmi akreditovanih za sanaciju posledica, rade na doku Luke Dunav, u Upravnoj zgradi više različitih aktera, među njima i nekoliko inspekcija, utvđuju šta je u stvari bio uzrok i čija je krivica što je 26. jula oko 9 noću tona goriva završila u vodi i po plovilu.

 

Foto: V. Đoković
luka-dunav_10.jpg

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov, koji je na terenu od 27. jula prepodne, objašnjava da je najverovatnije prilikom istakanja iskočila cev.

„Iscurelo je oko 1.000 litara. Zadatak angažovanih specijalizovanih firmi je da pokupe materije, očiste brod i obalu. Plutajuće zavesice su postavljene, pa nema isticanja materija u Dunav. Rade se i merenja kvaliteta vode. Danas još ispitujemo šta je uzrok i ko je kriv. Komplikovano je jer je tu više učesnika iz više država. Dobro je što je kupac robe prihvatio da on snosi troškove da se spreči širenje, odnosno izvrši uklanjanje i sanira stanje” – objasnio je Bančov.

Foto: V. Đoković
luka-dunav_3.jpg

 

Foto: V. Đoković
luka-dunav_5.jpg

Direktorka Luke Dunav Sanja Đurišić objašnjava kako je prilikom istakanja mazuta sa broda spalo crevo. Procena koju iznosi je da je u vodi završilo 200 do 300 litara mazuta od ukupno oko 1.000 koliko je isteklo. Razlika se razlila po brodu. Ipak dodaje da se I dalje utvrđuje uzrok nastanka incidenta.

Foto: V. Đoković
luka-dunav_1.jpg

„Odmah smo pozvali stručne ekipe koje su ovlašćene da zaštite od širenja i saniraju posledice. Nakon toga pozvali smo nadležne inspekcijske organe. Svi su na terenu i svako radi svoj posao. Za nas je najvažnije da se ispita voda u lučkom kanalu, akvatorijumu. Naša prva mera zaštite je da zagađenje ne ode u Dunav. To je sprečeno. A interesuje nas i stanje vode u kanalu” – objasnila je Sanja Đurišić.

Foto: V. Đoković
luka-dunav_2.jpg

Foto: V. Đoković
luka-dunav_7.jpg

Foto: V. Đoković
luka-dunav_9.jpg

V. ĐokovićMarketing

Najnovije vesti