Društvo

Zahvaljujući projektu „Eko Tamiš" Pančevo treba da dobije još jedan katamaran, kanue i bicikle za vožnju duž obale Tamiša

Izvor: 
Marina Dimitrić Pon, 16/04/2018 - 09:17

„Eko Tamiš - novi turistički proizvod” naziv je srpsko-rumunskog projekta koji je sa 973.000 evra podržala IPA Program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Na projektu sarađuju četiri partnera iz Pančeva i Temišvara, po dva iz svake zemlje: Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga i Pokret gorana i centar volontera Pančevo, kao i Miltonija asocijacija i Asocijacija za promociju turizma i razvoj na Tamišu.

Predstavljajući ovaj projekat, direktor Regionalne privredne komore dr Marko Ćulibrk rekao je da projekat ima za cilj jačanje kapaciteta u turizmu, odnosno podizanje nivoa znanja i veština koja će zainteresovanim omogučiti da u pto većoj meri iskoriste potencijale Tamiša, a za unaprešenje socioekonomskog razvoja Banata.

Komora će u okviru ovog projekta imati zadatak da organizuje besplatne treninge. Do sada su organizovana dva i to za animatore u turizmu i za predstvanike lokalnih samouprava.      

Zahvaljujući ovom projektu Pančevo treba da dobije još jedan katamaran, kanue za turističku ponudu i bicikle za iznajmljivanje za vožnju duž obale Tamiša, a po selima kroz koja prolazi Tamiš biće postavljene osmatračnice za ptice, klupe i stolovi za građane koji izlaze na reku, kao i tačni putokazi i obeležene staze kojima mogu bezbedno da se kreću.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo kaže da je ovaj projekat nastavak brige o Tamišu, a naslanja se na projekte koje je Grad Pančevo u prethodnih nekoliko godina realizovao – “Eko status reke Tamiš” i “Eko status – Step II”, u smislu proširenja turističkih proizvoda u obe zemlje, duž toka Tamiša u Banatu.

Foto: Marina Dimitrić
img_20180413_1209388.jpg

Mitonija asocijacija će se baviti izradom potrebnih studija i edukacijom svih zainteresovanih strana, a  Asocijacija za promovisanje turizma i razvoj na Tamišu nabavkom i instalacijom nameštaja koji će poboljšati turistički kapacitet, rekla je Delija Barbu iz Temišvara.

 

Pokret gorana i centar volontera s jednom od dve organizacije iz Rumunije ima projektni zadatak da postavlja mobilijar i obeleži gde će biti biciklističke staze celim tokom Tamiša, od Pančeva do Temišvara.

Projekat “Eko Tamiš – novi turistički proizvod” je počeo 14. juna 2017. i trajaće narednih 18 meseci. 

Finansijer je Evropska unija kroz IPA program Srbija Rumunija, a vrednost projekta je milion evra, s tim što EU daje 85% vrednosti projekta za Rumuniju i 85% vrednosti projekta za Srbiju, a po 15% Republika Srbija i Rumunija.Marketing

Najnovije vesti