• Zakon o broju zaposlenih usvojen, slede otpuštanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kojim treba da se smanje viškovi, usvojen je danas u Skupštini Srbije.  

    Tim zakonom, za koji je glasalo 140 poslanika, dok je četvoro bilo protiv, trebalo bi da se omogući da se troškovi svedu u održive okvire sa optimalnim brojem zaposlenih u javnom sektoru, čime bi se unapredila efikasnost javne uprave.

    Smanjenje broja zaposlenih u narednom trogodišnjem periodu bi trebalo da dovede do smanjenja rashoda za zarade zaposlenih sa sadašnjih 11,8 odsto na nivo od osam odsto BDP godišnje. 

    Zakon obuhvata zaposlene u celom javnom sektoru, ali su iz ovog akta izuzeta javna preduzeća čiji je osnivač država. 

    Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da se racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru neće raditi linearno, već samo tamo gde postoje viškovi, dok će u institucijama gde nema dovoljno kadrova biti moguće i zapošljavanje novih.

    Ona je rekla da će taj propis važiti najverovatnije do 2018. godine, kada očekuje da će se promeniti sporan način ponašanja, te zakon neće biti potreban.

    Lokalnim samoupravama koje ne budu poštovale ograničenje u maksimalnom broju zaposlenih, privremeno će biti uskraćeni transferi iz budžeta.

    Zakonom je previđena novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara za prekršaj rukovodiocu organizacionog oblika ako, suprotno odredbama ovog zakona, zaposli odnosno radno angažuje lice, odnosno ako izvrši isplatu zarade, odnosno plate u masi koja je viša od one do koje se dolazi sprovođenjem racionalizacije u obimu utvrđenom ovim zakonom.

    Ministarka Udovički je ranije izjavila da je u javnoj upravi oko 9.000 ljudi indentifikovano kao višak zaposlenih i dodala da bi oni iz javnog sektora trebalo da odu do kraja godine.

    Kako će Pančevo regulisati broj zaposlenih u javnom sektoru možete da pročitate u tekstu Nemanje Kranjca koji je 013info objavio 28, jula.

    Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kojim treba da se smanje viškovi, usvojen je danas u Skupštini Srbije.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo