Sasa Jankovic
Društvo

Zaštitnik građana: Najugroženiji „običan građanin"

Pančevo, Sre, 22/06/2016 - 08:30
Ivana Predić

Stanje prava građana u Srbiji tokom 2015. obeležile su ekonomske nedaće velikog broja građana i manjak pravne sigurnosti, konstatovano je u Palati Srbija na javnoj debati o Izveštaju Zaštitnika građana za prošlu godinu.

Zaštitnik građana, Saša Janković, kazao je da je broj pritužbi porastao za 28 odsto i da se može reći da je najugroženiji bio „običan građanin“.

Janković je na početku debate ukazao da Skupština Srbije već dve godine nije razmatrala izveštaje Zaštitnika, iako je to njena zakonska obaveza.

On je dodao da se, kako je kazao, usuđuje da kaže da ta institucija ispunjava svoju ulogu, kontrolu organa vlasti i napomenuo da se još uvek ne može reći da je situacija zadovoljavajuća, iako je 88 odsto preporuka sprovedeno.

„Posebno ranjive grupe bile su jako siromašni građani, deca, mladi, interno raseljeni, žrtve nasilja u porodici, organizacije i pojedinci zagovornici ljudskih prava, novinari, pripadnici LGBT-a....Mnogi kažu da je najugroženiji običan građanin", i to je zato što svakom od nas treba pravna sigurnost, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će policija reagovati ako neko ugrozi našu fizičku bezbednost, i zbog toga rečenica – da je ugrožen običan građanin – mora da stoji u izveštaju”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, potrebno je samo da svako u državi radi svoj posao kako bi stvari bile bolje, dodajući da ima onih koji ga rade, te da veruje da će izveštaj u kome se konstatuje da očekivanja nisu ispunjena do kraja biti poslednji u nizu.

Opširnije na linku.Marketing

Najnovije vesti