Saša Janković gostovao u Klubu "Kupe"

ZAŠTITNIK GRAĐANA U PANČEVU: Građani da aktivno brane svoja prava (VIDEO)

Pančevo, Pet, 13/01/2017 - 09:01
Vladimir ĐokovićU prepunom klubu “Kupe” u četvrtak 12. januara  je održana tribina pod nazivom „Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti" na kojoj su pored Zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića govorili i Nadežda Milenković kolumnistikinja i kreativni direktor u marketingu i Teofil Pančić, novinar i pisac. Središnja tema nisu bila prava manjinskih, ranjivijih, grupa već društevene i političke prilike u kojima i najveći broj običnih građana Srbije oseća ozbiljnu ugroženost svojih ljudskih prava. Od prava na lečenje, pravično suđenje, prava na objektivno informisanje, do političkih prava.

- 631 građanin Pančeva se obratio pritužbom, a preko 490, ako se ne varam je već okončano. Pančevce muči, bar po pritužbama ono što muči večinu Srbije - spor rad administracije. Neobično je , nije bilo pritužbi na zagađenu životnu sredinu i očekujem da će Pančevci i Pančevke početi da koriste i zahtevaju i to pravo, da se žale zaštitniku građana ukoliko smatraju da njihova životna sredina nije u skladu sa zakonom i sa njihovim očekivanjima, rekao nam je Saša Janković.

Na tribini je razgovarano o presudi NIN-u, slučaju noćnog rušenja u Savamali, hapšenju dvojice pripadnika MUP-a jer su potvrdili da su u čudnim okolnostima bili u Srebrenici, medijskoj situaciji u Srbiji.

Kroz navođenje brojnih primera ugrožavanja prava građana Srbije izveden je i jednodušni zaključak da se građani kao nosioci suvereniteta moraju aktivirati, oglašavati, organizovati i solidarno nastuputi u odbrani svojih prava. Kako je u nekoliko navrata tokom tribine Janković naglasio, on nema rezervnu zemlju i rešio je da učini sve što može kako bi Srbija imala državne organe koji poštuju zakone i prava građana.

Pred početak tribine na terasi stambene zgrade u blizini  “Kupea” mogao se videti transparent na kome je pisalo "Jankoviću kada ćeš da odgovaraš za ubistvo?".

Tribinu su rganizovali pokret “Novi optimizam” i “Građanska akcija Pančevo”. 

 

img_8764.jpg

 

img_8773.jpg

 

img_8805.jpgMarketingNajnovije vesti