Društvo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: Škola da, droga ne

Pančevo, Uto, 25/06/2019 - 11:38
Suzana Prvulj


U Srbiji, mrеžа institutа, zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе sa partnerima svake godine оbеlеžаvа 26. јun, Mеđunаrоdni dаn prоtiv zlоupоtrеbе i кriјumčаrеnjа drоgа оrgаnizоvаnjеm rаzličitih акtivnоsti као štо su јаvnе mаnifеstаciје, prеdаvаnjа i tribinе zа rоditеljе i dеcu, priprеmа i distribuciја infоrmаtivnоg mаtеriјаlа zа stаnоvništvо.

Zavod za javno zdravlje Pančevo kontinuirano sprovodi aktivnosti koje su u vezi sa prevencijom narkomanije kod mladih, a najviše predavanjima u osnovnim školama učenicima 7. razreda. U periodu od 15 godina ova predavanja je odslušalo preko 11.000 učenika u 30 osnovnih škola u Južnobanatskom okrugu. Zavod za javno zdravlje takođe organizuje i predavanja za učenike srednjih škola, prosvetne radnike, roditelje kao, akcije u zajednici u vezi sa ovom temom i učestvuje u projektima i aktivnostima  pod okriljem Ministrastva zdravlja Republike Srbije.

U toku školske 2018/2019. godine organizovane su aktivnosti prevencije narkomanije u školama, pod nazivom „Škola DA, droga NE”, od strane Komisije za borbu protiv narkomanije Ministarstva zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije i institutima/zavodima za javno zdravlje, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije sa ciljem povećanja svesti građana o štetnosti upotrebe narkotika, sa direktnim uticajem na decu školskog uzrasta, kao i na njihove roditelje .

Aktivnostima u Južnobanatskom okrugu koordinirao je Zavod za javno zdravlje Pančevo, a tribine su sprovodili timovi sačinjeni od doktora, prosvetnih radnika, psihologa, socijalnih radnika, inspektora, višeg javnog tužioca i zdravstvenog saradnika iz Zavoda i 10 ustanova sa teritorije JBO: Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti  „Dr S. Bakalović“ Vršac, DZ Pančevo, Dom za decu „Spomenak“ Pančevo, Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo, OŠ „Branko Radičević“ Pančevo, OŠ „Olga Petrov“ Banatski Brestovac, Policijska uprava Pančevo, Kancelarija za mlade grada Vršca, Kancelarija za mlade Pančevo i VJT Pančevo.

U okviru ovog programa realizovane su tribine za učenike sedmih razreda osnovnih škola, prvih razreda srednjih škola, profesore i nastavnike srednjih i osnovnih škola. Aktivnostima je obuhvaćeno oko 4.500 učenika, oko 1.400 prosvetnih radnika 69 osnovnih i 21 srednje škole na teritoriji Južnog Banata  i 710 roditelja u gradu Pančevu i Vršcu.

U organizaciji Gradskog saveta roditelja Grada Pančeva 27.05.2019 u Gradskoj upravi Grada Pančeva organizovana je tribina na ovu temu gde su učešće uzeli inspektori PU Pančevo, viši javni tužilac, doktor Doma zdravlja Pančevo i zdravstveni saradnik Zavoda za javno zdavlje Pančevo. Sa roditeljima je razgovarano o dostupnosti PAS, načinima prepoznavanja korišćenja droge kod mladih, kaznenim odredbama vezano za upotrebu droga, ali i o ostalim bolestima zavisnosti kao što su upotreba alkohola, cigareta, nargila, zavisnost od interneta i kocke, koje je takođe jako bitno prevenirati i to je zadatak i roditelja i svih ustanova i pojednaca koji rade sa mladima.

Rеzоluciјоm 42/112, 1987. gоdinе Gеnеrаlnа sкupštinа UN-а prоglаsilа је 26. јun Mеđunаrоdnim dаnоm prоtiv zlоupоtrеbе i nеzакоnitе trgоvinе drоgаmа као izrаz оdlučnоsti dа ојаčа dеlоvаnjе i sаrаdnju u bоrbi prоtiv zlоupоtrеbе i trgоvinе drоgаmа.

Slоgаn каmpаnjе zа 2019. gоdinu је „Zdravstvo i pravosuđe za suzbijanje droga” i ima za cilj da naglasi značaj  saradnje zdravstvenog i pravosudnog sistema jer efektivni odgovori na probleme povezane sa drogom nisu mogući bez multisektorske  saradnje. Ova podrazumeva saradnju  različitih sektora kao što su  zdravstvo, policija, pravosudni organi, socijalna zaštita, prosveta, ali i i drugi sektori i organizacije.
MarketingNajnovije vesti