Radio oprema Foto: Pixabay.com, Daniel_Sinoca
Društvo

Završen prvi krug privatizacije medija

Izvor: 
Beta Pet, 11/09/2015 - 20:37

Prvi krug privatizacije u kome je 22 medija dobilo nove, uslovne vlasnike, završen je, dok u drugi krug ide 28, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Od ukupno 72 medija koji treba da budu privatizovani, Agencija za privatizaciju je raspisala javne pozive za 50 medija, a za ostala 22 primenjuje se prenos kapitala bez naknade zaposlenima ili likvidacija.

Signal su ugasila tri medijaRTV Ćuprija za koju je skupština opštine Ćuprija suprotno Zakonu pokrenula postupak likvidacije umesto da najpre ponudi kapital zaposlenima bez naknade, Radio Leskovac je ugašen zbog dugova, a Radio Jugoslavija je prestala da radi, jer po Zakonu kao Javna ustanova nije mogao ni biti privatizovan.

Pet medija se opredelilo za prenos kapitala zaposlenima putem besplatnih akcija, među kojima su: RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, TV Tutin, kao i Televizija Smederevo.

Međutim, ako ostane na snazi tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima od strane Agencije za privatizaciju, većina kapitala ovih medija biće u Akcionarskom fondu, a manji deo pripao bi zaposlenima.

Kako su saopštili iz UNS-a, najviše pažnje tokom prvog kruga privatizacije privukao je Radoica Milosavljević koji je do sada za 281.280 evra izlicitirao osam medija (RTV Pančevo, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, RTV Caribrod, RTV Brus, TV Požega, TV Pirot i Centar za informisanje novi Kneževac).

Najveći broj medija prodat je po ceni koja je simbolično veća od procenjene vrednosti kapitala.

Najjeftinije prodat medij bio je Centar za informisanje Novi Kneževac čija je cena iznosila 480 evra, dok je najskuplji Radio Šid sa cenom od 531.000 evra, što je 76 puta veća cena od početne.

"RTV Bačka Palanka prodata je po 25 puta većoj ceni od početne, tačnije za 249.000 evra, a zanimljivo je da su u ovoj medijskoj kući praktično svi zaposleni uzeli otpremnine ne sačekavši novog vlasnika", dodali su iz UNS-a.

Nakon prodaje, neuspešna je bila privatizacija RTV Trstenik. Kupio je konzorcijum na čelu sa Vladimirom Stevanovićem za 177.000 evra, ali je kasnije odustao, tako da je i za ovaj medij raspisan novi javni poziv i čeka drugi krug privatizacije.

U drugom krugu privatizacije vlasnika treba da dobije i nacionalna novinska agencija Tanjug, jer se za nju nije pojavio nijedan kupac.

Drugi krug privatizacije treba da bude završen do 31. oktobra.

Zaposleni u medijima koji do tada ne dobiju nove vlasnike imaju pravo na prenos kapitala bez naknade ili ako to ne žele, predstoji im likvidacija.

privatizacija mediji


Marketing

Najnovije vesti