Apel Inspektorata za rad

Zbog visokih temperatura primeniti sve preventivne mere

Izvor: 
Tanjug Pet, 17/06/2016 - 14:45

Inspektorat za rad apeluje na poslodavce da zbog visokih temperatura primene sve preventivne mere u vezi sa radom na otvorenom, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspektorat za rad poziva poslodavce da pri visokim spoljnim temperaturama, iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, organizuju rad na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju.

Poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojoj su sprovedene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu.              

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom na visokim temperaturama su: organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i drugo.

To u praksi podrazumeva česte smene zaposlenih tokom obavljanja poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade.

Takođe, podrazumeva i obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih i drugo.

Inspektori rada na terenu delovaće, pre svega, preventivno i savetodavno, i to naročito kod poslodavaca koji izvode radove na otvorenom – na gradilištima i u delatnosti poljoprivrede, a u cilju kontrole primene mera bezbednosti i zdravlja na radu kojima se eliminiše rizik po zdravlje zaposlenih.Marketing

Najnovije vesti