Flaširana voda
U 14 od 29 škola preporuka da se pije flaširana voda

ZZJZ: Zbog aerobnih mezofilnih bakterija ispiranje instalacija u više pančevačkih škola

Pančevo, Čet, 01/09/2016 - 11:22
Vladimir Đoković


PANČEVO, 1. septembar - Pred početak školske godine Zavod za javno zdravlje Pančevo analizirao je vodu za piće iz 29 škola na teritoriji Grada Pančeva. Rezultati su pokazali da su 6 gradskih i 4 seoske škole izolovane aerobne mezofilne bakterije. Kao i da je u 4 seoske škole utvrđena hemijska neispravnost vode. Dakle, u 14 od 29 škola preporučuje se da učenici donose i koriste flaširanu vodu.

– Ni u jednoj školi nisu izolovane patogene bakterije koje bi mogle imati veze sa fekalnim zagađenjem. Prema pravilniku kojeg se pridržavamo ni aerobno-mezofilnih ne bi smelo biti. Naložili smo ispiranje tih mreža, pa ćemo ponovo kontrolisati – izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Ljiljana Lazić.

Hemijski neispravna voda je u školama u Glogonju, Banatskom Novom Selu, Kačarevu i Dolovu. Osnovna škola „Branko Radičević” je još juče preko internet sajta obavestila učenike da ponesu flaširanu vodu, jer je školska neispravna.

Direktorka Zavoda podseća kako je Pančevo jedan od retkih gradova u Srbiji u kome se vodi računa o tome kakva se voda pije u vrtićima i po školama. Već 12 godina za Grad Pančevo Zavod za javno zdravlje kontroliše vrtiće i škole. Dok se druge sredine u Srbiji, pa i grad Beograd, objašnjava dr Ljiljana Lazić, oslanjaju samo na analize pijaće vode u vodovodnom sistemu.
MarketingNajnovije vesti