kovid 19 Foto: pixabay
Društvo

ZZJZPA: U Južnobanatskom okrugu u četvrtak 345 pozitivnih na koronavirus

Izvor: 
013info Čet, 03/12/2020 - 20:50Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Pančevo u četvrtak, 3. decembra, u Južnobanatskom okrugu je bilo 345 pozitivnih testova na koronavirus.

Najviše pozitivnih je u bilo u Pančevu - 200.

U ostatku južnog Banata situacija je ovakva:

Kovin 51

Vršac 23

Kovačica 23

Alibunar 19

Opovo 12

Plandište 9

Bela Crkva 8

Beogradski mediji danas su objavili da je u Pančevu 166 pozitivnih na koronavirus.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine objavio je danas da je u Pančevu više od 3000 aktivnih slučajeva infekcije kovidom.

Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji, gotovo kritičnoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija Institut ocenjuje kao vanrednu.

 

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

 

  1. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  2. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  4. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  5. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  6. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  7. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

 

 
MarketingNajnovije vesti