Suncokret Omoljica Skidanje useva sa uzurpiranih njiva 2016.
Sa uzurpiranog hektara njiva po 350 evra prihoda:

350 EVRA PO HEKTARU: 880 hektara uzurpiranih njiva u pančevački budžet donelo gotovo 15 miliona dinara

Pančevo, Uto, 10/01/2017 - 17:12
Vladimir ĐokovićViše od pola godine gradska vlast vodila je akciju uvođenja reda na državne njive koje se daju u zakup. Borba protiv uzurpatora državnih oranica, odnosno lica koja su njive obrađivala bez pravnog osnova, završena je praktično početkom januara kada je poslednja količina repe isporučena šećerani u Kovačici.

Grad Pančevo, odnosno gradska vlast, praktično su za ovih pola godine postali menadžeri u poljoprivredi jer su utvrđivali koje su njive uzurpirane, obezbeđivali čuvanje njiva, organizovali prikupljanje plodova njiva i na kraju prodali rod. Zorica Repac, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, kaže da su poljoprivredni proizvodi prikupljeni sa 880 uzurpiranih hektara bili prosečne vrednosti oko 350 evra po hektaru. Od toga kukuruz je obran sa 520 hektara, suncokret sa 155 hektara, šećerna repa sa 100 a soja sa 95 hektara uzurpiranih njiva.

- Po preporučenoj ceni zakupnine od 195 evra po hektaru u legalne tokove ušli su dobrovoljno oni koji su koristili površinu od 6.000 hektara državne zemlje. Sa 880 hektara gde su bili NN počinioci koji nisu hteli u legalne tokove mi smo ostvarili prihod od prosečnih oko 350 evra po hektaru. Sve sa ovih njiva je prodato i naplaćeno. Od ostvarene sume 40 odsto pripada budžetu Pančeva a po trideset odsto republici i pokrajini, objašnjava Zorica Repac.

Praktično je na teritoriji Pančeva upućena jasna poruka da se bespravno u državne oranice ne ulazi i da niko nije jači od zakona - zaključuje članica Gradskog veća.

- Dobar instrument za borbu protiv uzurpatora je i blagovremena licitacija državnih oranica. Prvi krug licitacija smo sproveli početkom avgusta kada je prosečna zakupnina po hektaru bila između 230 i 240 evra a drugi krajem decembra. Od ukupnih površina ostalo je između 500 i 6000 hektara neizdatih. To je zemlja lošijeg kvaliteta ili rascepkana. Kontrolisaćemo da se i tu ne pojave uzurpatori mada ne očekujemo probleme jer mislim da su poruke koje smo ove godine poslali u borbi protiv uzurpatora dobro shvaćene, objašnjava Zorica Repac.

Rezultat borbe protiv uzurpatora državnih njiva na teritoriji Grada Pančeva su i prijave podnete protiv uzurpatora koji imaju firmu, ime ili prezime. Ovakvih dokumentovanih slučajeva je 5-6 i njima se bave nadležni organi.
MarketingNajnovije vesti