Ekonomija

Auto-gas poskupeo za 10 dinara

Izvor: 
021.rs Sub, 13/08/2016 - 18:27

Tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do deset dinara po litru na pumpama i punionicama u Srbiji.

Tako je cena popularnog auto-plina stigla do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca. Na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72,9 dinara, pišu Večernje novosti.

TNG je takozvano sezonsko gorivo i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Sada je, međutim, cena TNG-a u Srbiji na januarskom nivou.

Računice pokazuju da je vožnja na plin isplativa samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto cene litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja i njihovo reatestiranje ogorčeni.

- Tačno je da je TNG poskupeo. Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG-a povećana je za pet dinara za litar ili za oko osam odstokaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

On navodi da je sada prosečna cena 69,5 dinara za litar, koliko je iznosila i u januaru, ali podseća da je tačno pre godinu dana prosečna cena TNG-a bila 72,50 dinara za litar.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sledećem linku

 Marketing

Najnovije vesti