Ekonomija

DANAS: Dugove Srbijagasa i Petrohemije građani platili 170 miliona evra

Izvor: 
Danas Sub, 03/06/2017 - 16:31

Na ekonomskom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu, ministri energetike Srbije i Rusije Aleksandar Antić i Aleksandar Novak konstatovali su da su srpska preduzeća Srbijagas i Petrohemija konačno izmirili sva dugovanja u iznosu od 450 miliona dolara i 250 miliona evra prema svojim ruskim partnerima Gaspromeksportu, Naftnoj industriji Srbije (u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta) i Lukoilu.

 
Da je država novcem poreskih obveznika znatno pomogla našim preduzećima da regulišu svoja dugovanja najbolje ilustruje podatak da je ove godine iz budžeta izdvojeno 61,5 miliona evra kojim je izmiren dug Srbijagasa prema Naftnoj industriji Srbije, piše Danas. Drugim rečima, ako bi se sve preračunalo u dinare, obaveze prema NIS-u su bile 26 milijardi dinara, od čega je Srbijagas isplatio 2,8 milijardi, dividendu države od dve milijarde a izvršen je otpis kamata od 5,8 milijardi dinara. I pored regulisanja obaveza prema Gaspromu, ukupna dugovanja prema bankama nisu porasla.
 
Tome treba pridodati i da je država garantovala za dugove Srbijagasa koji su dospeli na naplatu ove godine u iznosu od 107,7 miliona evra i 42,2 miliona dolara domaćim bankama i još 180 miliona evra stranim bankama. Prema dogovoru postignutim sa ruskom stranom Srbijagas je Gaspromu 2013. godine isplatio dugovanje u iznosu od 100 miliona dolara, a ostatak od 100 miliona dolara je regulisan naredne 2014. godine čime to preduzeće tom svom ruskom partneru više ne duguje ništa, uključujući i ono što je dugovano iz 1996. i 2001. godine.
 
Podsećanja radi, Srbijagas je u 2016. godini poslovao sa 17,5 milijardi dinara poslovne dobiti, dok je iskazana dobit tog preduzeća u prošloj godini bila 2,4 milijarde dinara.
 
I kada je reč o Petrohemiji može se konstatovati da je država prilično "zalegla" kako bi se regulisala dugovanja. Tako su poreski obveznici odlukom Skupština Srbije krajem decembra prošle godine, odnosno usvajanjem odgovarajućeg zakona isplatiti dug Petrohemije od 105 miliona evra prema Naftnoj industriji Srbije. Napravljen je i dogovor i sa Lukoilom, čime je regulisano oko 40 miliona evra duga njegovom konverzijom u vlasnički udeo Petrohemije.
Autor: Danas


Marketing

Najnovije vesti