Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

Država traži model za MSK i pančevačku Petrohemiju

Izvor: 
Dnevnik Pon, 19/08/2019 - 22:36
Sudeći prema izjavi predsednice Vlade Ane Brnabić, za Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi neće biti objavljen treći poziv za privatizaciju, s obzirom na to da bi u tom slučaju ovo javno preduzeće moralo biti ponuđeno za svega 30 odsto procenjene vrednosti, a to bi značilo da se MSK prodaje daleko ispod prave cene za takav kompleks.

Naime, država je već objavila dva tendera za pronalazak strateškog partnera za MSK Kikinda, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.
 
Na tenderu iz decembra 2017. godine dokumentaciju je otkupio jedan kiparski holding, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Početna cena za prodaju 100 odsto kapitala MSK-a tada je bila 38,5 miliona evra, što je iznosilo 100 odsto procenjene vrednosti. Pre godinu dana Ministarstvo privrede je objavilo da se ni na drugi tender niko nije javio, iako je početna cena bila 24,4 miliona evra, što je 50 odsto ukupne procenjene vrednosti.
 
Brnabić je najavila da će se isti princip primeniti i pri privatizaciji pančevačke "Petrohemije", s obzirom na to da za to preduzeće ima zainteresovanih kupaca, ali kompanije nisu iznele ponude u skladu s očekivanjima države.
 
"MSK i Petrohemija više nisu teret za državu - i jedna i druga kompanija su stabilizovane, obe pokrivaju svoje izdatke i troškove i stabilno posluju", navela je Brnabić.
 
Pančevačka "Petrohemija" je lane, prema podacima Nadzornog odbora, ostvarila prihod od 39,4 milijardi dinara, a bruto profit je bio 917 miliona. Za kapitalne investicione projekte izdvojeno je 9,2 miliona evra, a ugovorene su investicije od 9,1 miliona evra. Prošle godine su zaposlena 63 nova radnika, a ove godine planirano je zapošljavanje još 60.
 
Uz podršku države "Petrohemija" je uspela da u proteklih nekoliko godina od gubitnika postane dobitnik, da više ne koristi državne subvencije, uspešno se reorganizuje i sa 1.450 zaposlenih već petu godinu posluje pozitivno.
 
Pre nekoliko meseci državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović je rekao da to preduzeće treba da dobije novog vlasnika - investitora koji će obezbediti dodatni i neophodni kapital za investiranje i širenje kapaciteta, što bi trebalo da doprinese boljem pozicioniranju na svetskom tržištu. Za to je, kako je rekao, potrebno investirati oko 150 miliona evra u novu fabriku polipropilena.MarketingNajnovije vesti