Ekonomija

Džamić: Kreativnost je naša poslednja odbrana (VIDEO)

Izvor: 
Marina Dimitrić Sre, 13/12/2017 - 00:07

Lazar Džamić, konsultant za marketing, autor više knjiga i brojnih profesionalnih članaka o digitalnoj i analognoj komunikaciji, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju, bio je gost Pančeva i „PAmetne konferencije”, skupa posvećenog mladima koji žele da pokrenu svoj kreativni startap.

Tema njegovog predavanja koje je održano u izabinskom prostoru Kulturnog centra bila je „Sinergija kreativaca i privrede”. Pojedini biznisi, poput digitalnih firmi, ne mogu da postoje bez kreativnih ljudi.

FOTO: Aleksandar Tokin
dzamic1.jpg

Džamić naglašava da je kreativnost danas jedna od najvećih prednosti jer iako se tehnologije brzo menjaju, nije dovoljno da se firme samo na njih oslone već moraju da budu kreativne i u primeni, ali i kreiranju novih proizvoda.

– Kreativnost je naša poslednja odbrana. Danas, u digitalnom svetu, proizvode i usluge izvozimo tako što pritisnemo dugme. To znači da nije bitno gde se geografski nalazimo. Budućnost je već stigla u Srbiju, ali je neravnomerno raspoređena. Mi ovde već imamo vodeće svetske kompanije, poput „Nordeusa”, i to su naši svetski igrači. Problem je u tome što nama treba veći broj takvih firmi, kako bismo imali i više digitalnog i kreativnog biznisa, i što se zemlja i dalje, nažalost, oslanja na ostale velike kompanije. To je i naša najveća barijera jer nema kreativnosti u takvim tradicionalnim biznisima. A kreativaca i ljudi koji znaju posao ima svuda, i u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu... u čitavoj Srbiji – rekao je Džamić.

Pitali smo ga da li vlasnici i biznismeni smatraju danas da im je kreativnost neophodna. 

– Ako postoji tržište s pravom konkurencijom, biznismeni će morati, jer neće imati izbora, da angažuju kreativce zato što on sam mora da bude konkurentan, to jest kreativan. Problem je ako imate tržište koje se uređuje zahvaljujući ličnim vezama, pa onda dolazi do iskrivljenja tržišta i onoga „šta će mi kreativnost kada imam vezu”. To je deo našeg problema – jasan je Džamić.

FOTO: Aleksandar Tokin
dzamic_3.jpg

Firma ,,SmartUp” je „PAmetnu konferenciju” organizovala s ciljem da 30 mladih Pančevaca učestvuje u interaktivnoj radionici zajedno s vrhunskim predavačima i da na taj način dođu do pozitivnih primera i podrške.Marketing

Najnovije vesti