Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

FISKALNI SAVET O PANČEVAČKOJ PETROHEMIJI: Kupac što pre ili stečaj

Pančevo, Sub, 05/01/2019 - 09:01
Vladimir ĐokovićFiskalni savet Vlade Srbije objavio je mišljenje na fiskalnu strategiju Srbije za period 2019 – 2021. godina. Ocena fiskalnog saveta je da je  “privatizacijom RTB Bora i PKB-a napravljen znatan napredak u rešavanju problema neuspešnih državnih preduzeća, a najveći preostali problem su Resavica, Petrohemija i MSK”. Fiskalni savet ocenjuje da je prošle godine “Azotara opravdano prepuštena stečaju”.

Ovo savetodavno telo navodi da je prošle godine znatno umanjena lista državnih preduzeća koja su usled svoje veličine i neuspešnog poslovanja, imala znatan negativan efekat na javne finansije i privredni rast.

Na toj listi, međutim, još uvek ostaju: Resavica, Petrohemija, MSK, Ikarbus, Lasta, Simpo, Jumko, Tigar, Trajal. U navedenoj grupi preduzeća zaposleno je oko 15.000 zaposlenih, odnosno oko polovina od ukupnog broja preostalih zaposlenih u neprivatizovanim državnim preduzećima, konstatuje Fiskalni savet.

Ovo telo ocenjuje i poslovanje Petrohemije i MSK i savetuje rešenja.

Petrohemija i MSK su imali nešto uspešnije poslovanje u 2017. godine usled povoljnog odnosa cena inputa (nafta i gas) i finalnih cena njihovih proizvoda. Sa novim povećanjem cena energenata, koje će kad tad uslediti, ova preduzeća ne bi mogla da posluju uspešno. Zbog toga ocenjujemo da se njihova sudbina mora rešiti pre toga. Ukoliko se ne nađu zainteresovani kupci za njih sada kada su tržišni uslovi veoma povoljni, onda bi ona morala da odu u stečaj, stručno je i savetodavno mišljenje Fiskalnog saveta.
MarketingNajnovije vesti