Ekonomija

IZVEŠTAJ NIS-A: Proizvodnja Rafinerije nafte Panćevo drastično manja, ukupan dug 776 miliona evra

Pančevo, Uto, 17/09/2019 - 00:14
Vladimir Đoković


U fokusu NIS-a u narednom periodu biće realizacija kapitalnih projekata, navedeno je u izveštaju o radu u prvoj polovini 2019. godine i dodaje da je od posebne važnosti uspešan završetak izgradnje “Duboke prerade” – ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Pod uticajem makroekonomskih kretanja i planskih aktivnosti NIS-a bili su i finansijski rezultati ove kompanije u prvoj polovini godine.

Remont Rafinerije u prvoj polovini godine naziva se kapitalni, i najkompleksniji u istoriji Rafinerije i dodaje da je u njega uloženo više od 2 milijarde dinara.

Obustava rada zbog remonta počela je 23. februara a remontnni radovi su trajali od 28. februara, da bi sukcesivno bio završavan od 22. do 30. marta.

Sukcesivno puštanje u komercijalni rad trajalo je od 19. aprila do 5. maja, navodi se u izveštaju.

Kada se opisuje ključno ulaganje u projekat “Duboka prerada” u Rafineriji navodi se da je na dan 30. jun ostvarenje investicije na projektu bilo 236 miliona evra. Isporučeno je 99,8 procenata opreme i meterijala, a izvođenje građevinsko-montažnih radova bilo je na 81,1 odsto. Zanimljivo je da su u tom trenutku bile završene predstartne aktivnosti na 10 od 148 sistema.

Čitav NIS-ov Blok Prerada u prvih pola godine imao je smanjenu proizvodnju naftnih derivate za 29 procenata, u odnosu na isti period 2018. godine a ovakav “uspeh” rezultat je, navodi se u izveštaju, kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo.

Na kraju prvog polugodišta NIS je imao dug prema bankama od ukupno 590 miliona evra što je porast od 15 miliona evra u odnosu na kraj 2018. godine.

“Osim toga, dug prema matičnom društvu JAD “Gasprom njeft” je smanjen i na kraju prvih šest meseci 2019. godine iznosio je 186 miliona evra”, navedeno je u izveštaju.

 

 
MarketingNajnovije vesti