Foto: pixabay
Ekonomija

MMF: Povećanje plata i penzija ne dolazi u obzir

Izvor: 
B92 Čet, 09/06/2016 - 09:47


Šef Misije MMF-a za Srbiju, Džejms Ruf, izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora.

Kako je rekao Ruf, MMF ne vidi prostor za povećanje ni u 2017. godini.

Ruf je u intervjuu za novi broj NIN-a rekao da svaki razgovor o platama u javnom sektoru i penzijama mora da krene od veoma teške demografske situacije.   

Javni sektor zapošljava više ljudi nego privatni, a za isti posao isplaćuje veće zarade. Uz to, na svakog radnika koji uplaćuje doprinose u penzijski sistem dolazi penzioner. Zato se prvobitni program oslanjao ne samo na značajna smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, već i na potpuno zamrzavanje plata i penzija tokom tri godine, objasnio je šef Misije MMF koja je od danas u Srbiji.   

Fiskalni rezultati koji su u 2015. bili znatno bolji od očekivanih stvorili su prostor za određena povećanja plata i penzija, a realna vrednost povećanja je bila mnogo bolja nego obično, pošto je inflacija bila znatno niža nego što se očekivalo”, dodao je.  Kada je reč o narednom periodu, postavlja se pitanje da li su dalja povećanja opravdana i da li Srbija može da ih priušti, Ruf nastavlja i ukazuje na to da bi očekivanja trebalo prilagoditi okruženju u kome vlada niska inflacija.   

Takođe, došlo je do značajnog kašnjenja reformi u oblasti racionalizacije u javnom sektoru, što znači da smanjenje troškova zarada u javnom sektoru i penzija napreduje sporije nego što je planirano. To ukazuje na zaključak ne samo da povećanja plata i penzija u 2016. ne dolaze u obzir već i da, ukoliko vlada ne identifikuje značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za njih ni u 2017.”, rekao je Ruf.

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti