Ekonomija

Nastavljaju se poreske kontrole ugostiteljskih objekata

Pančevo, Sub, 09/07/2016 - 09:16
Mirjana Marić Veličković

Poreska uprava pojačala je od početka letnje sezone vikend kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, pogotovo u turističkim mestima, a inspektori će i tokom ovog vikenda kontrolisati ugostitelje da li poštuju poreske propise, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Posle kontrole 10 ugostiteljskih objekata na Zlatiboru prošlog vikenda, privremeno je zatvoreno sedam, podseća ministarstvo. U Niškoj i Sijarinskoj banji pet, od ukupno šest kontrolisanih lokala, privremeno neće raditi zbog neizdavanja fiskalnih isečaka i neprijavljenih radnika. 

Krajem prethodnog meseca, 24. i 25. juna 2016. godine, Poreska uprava kontrolisala je ugostiteljske objekte u 10 gradova. Od ukupno 26 kontrola, nepravilnosti su utvrđene kod 21 poreskog obveznika, odnosno u oko 80% slučajeva. Inspektori Poreske uprave kontrolisali su evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i radno-pravni status angažovanih radnika u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Priboju, Prijepolju, Gornjem Milanovcu i Požegi. 

Nepravilnosti su utvrđene u svih šest kontrola na teritoriji Niša, kao i u sva tri kontrolisana ugostiteljska objekta u Pančevu. U Beogradu je utvrđeno da promet nepravilno evidentira pet od šest kontrolisanih ugostitelja. Zbog istih nepravilnosti u poslovanju privremeno će biti zatvorena i dva ugostiteljska objekta u Priboju, kao i po jedan u Aranđelovcu, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Požegi i Novom Sadu.

Protiv obveznika kod kojih je utvrđeno da ne poštuju propise biće pokrenuti prekršajni postupci i izrečena mera privremenog zatvaranja objekta. 

U vikend akcijama od početka ove godine Poreska uprava je kontrolisala ukupno 335 ugostiteljskih objekata širom Srbije.

Pored evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, proveravani su i stanje na zalihama kao i radnopravni status angažovanih radnika. Zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je zatvoreno 209 lokala, navodi se u saopštenju.Marketing

Najnovije vesti