Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

Nedostatak informacija o pregovorima sa ruskom stranom oko budućnosti HIP Petrohemije

Pančevo, Ned, 15/12/2019 - 08:42
Vladimir Đoković

Član Nadzornog odbora državne HIP Petrohemije Šandor Ambruš zabrinut je zbog situacije u kojoj se nalazi ova kompanija. U izjavi za 013info.rs  Ambruš, jedan od tri predstavnika državnog kapitala u NO, kaže da već izvesno vreme pokušava da dobije informacije od nadležnih državnih organa na temu pregovora sa ruskom stranom o budućem statusu Petrohemije.

Bez uspeha je pokušavao kaže da stigne do državnog sekretara u Ministarstvu privrede Dragana Stevanovića, iako mu se javio nikakav konkretniji odgovor nije dobio ni od drugog državnog sekretara u istom ministarstvu Trivunca, uputili su ga i na ministra energetike Aleksandra Antića koji povremeno u javnosti daje izjave o Petrohemiji u kontekstu razgovora sa ruskom stranom.

 “Zabrinut sam jer su sve lošije okolnosti za poslovanje Petrohemije. Kao predstavnik državnog kapitala u HIP Petrohemiji pokušao sam da saznam više o tome da li se vode, u kojoj su fazi, da li postoje rezultati pregovora sa ruskom stranom oko Petrohemije – ali informacije nisam dobio”, kaže Ambruš u izjavi za 013info.rs.

Petrohemija je državna kompanija, a u akcionarskom društvu značajan deo akcija imaju Naftna industrija Srbije i Srbijagas, čiji predstavnici sede  u Nadzornom odboru.

Posle nekoliko godina uspešnog poslovanja zahvaljujući pre sve dobrom odnosu cena sirovine i gotovih proizvoda – nedavno je nadzorni odbor konstatovao da je bilans 10-to mesečnog poslovanja ove godine gubitak od 740 miliona dinara.

Dobro poslovanje proteklih godina omogućilo je Petrohemiji da stvori rezerve koje su u jednom momentu bile, kako nezvanično saznajemo, i 90 miliona evra a zatim su usledile značajne investicije koje su taj iznos prepolovile.

Plastika koju Petrohemija proizvodi i sirovi benzin koji koristi kao sirovinu su berzanski proizvodi, loš odnos njihovih cena doprinosi  gubitku u poslovanju ove državne kompanije – a njihovo pokrivanje vrši se iz sredstava novčanih rezervi preduzeća.

Vlada Srbije ima i radnu grupu za petrohemijski kompleks, međuministarsko radno telo, koje posle rešavanja pitanja HIP Azotare u portfelju ima dve krupne teme kikindski MSK i HIP Petrohemiju.

Iako se u Petrohemiju proteklih godina investiralo više desetina miliona evra, a za sledeću godinu se najavljuju investicije od 15 miliona evra, krupna i ključna po budućnost ove kompanije investicija u izgradnju fabrike polipropilena u javnosti se ne pominje.

Da li je obavezivanje na nju mogući predmet spora u razgovorima sa ruskom stranom, teško je reći.

Gašenjem HIP Azotare, koja je u godini pre stečaja imala velike investicije u proizvodnju, Srbija je ostala bez proizvodnje amonijaka i krupnog proizvođača složenih veštačkih đubriva, a odmah iza granice, u EU,  hrvatska Petrokemija Kutina je već ove godine poslovno ojačala uz državnu pomoć osvajajući veće tržište.

Mađarski MOL, koji je većinski vlasnik hrvatske kompanije INA, našao je način da integrisano radi naftni biznis i uz podršku države razvija segmente petrohemijskog kompleksa u Mađarskoj – koja je isto članica EU.

Pančevačka Petrohemija ima fabrike u Elemiru i Crepaji gde radi više od hiljadu zaposlenih. Ranije ove godine Petrohemičari su iskazali nezadovoljstvo platama koje su pre deceniju, kada se loše poslovalo, prepolovljene. Upozoravalo se da bi moglo doći do protesta i prekida posla a rešenje je pronađeno kroz novčana povremena novčana davanja kojih je ove godine više nego lane.

 

 
MarketingNajnovije vesti