Foto: Vladimir Đoković
Ekonomija

NEZADOVOLJSTVO U RAFINERIJI NAFTE PANČEVO: Radnici traže povećanje plate i sistematizovana radna mesta sa rizikom

Pančevo, Ned, 22/04/2018 - 12:00
Vladimir Đoković

 

 

Polovinom prošle nedelje održana je konferencija sindikata Rafinerije nafte Pančevo. Više od 200 zaposlenih razgovaralo je sa dvoje predstavnika top menadžmenta NIS-a.

Predsednik sindikata u Rafineriji Božo Dostić kaže da su konferencije sindikata upućeni zahtevi odboru sindikata, a tiču se povećanja plata i sistematizacije radnih mesta sa povećanim rizikom.

“Sistematizacija radnih mesta sa povećanim rizikom je neophodna jer je broj zaposlenih smanjen pa menadžement prebacuje radnike i po ovakvim radnim mestima. Sa poslodavcima pregovaramo od januara. I ovakav zahtev će oni prihvatiti. Čak i ako ne dovede do povećanja broja radnika donošenje sistematizacije omogućiće da se broj radnika više ne smanjuje.” – kaže Božo Dostić.

Pre 4 godine u vreme pada cena nafte, u okviru mera štednje u NIS-u, zamrznute su i plate.

“ Oko 50 odsto zaposlenih je već četiri godine bez povećanja plata. Što znači da su realno plate manje. Zatraženo je povećanje osnovne zarade bar za 10 odsto što bi pokrilo inflaciju u ovim godinama. Godišnji budžet NIS-a je usvojen i sada se traži preraspodela u okviru bonusa koji se po delovima kompanije ostvaruju. I to za sve radnika NIS-a koji rade na prostoru Rafinerije nafte u Pančevu, nezavisno od toga u kojem delu kompanije rade.” – objašnjava Božo Dostić.

Već 24. aprila zaključci konferencije sindikata biće predmet odlučivanja na sastanku odbora sindikata Rafinerije nafte Pančevo. A Dostić najavljuje da će u pregovore sa najvišim predstavnicima NIS-a biti uključen i predsednik sindikata čitave Naftne industrije Srbije.Marketing

Najnovije vesti