Foto: Vladimir Đoković
Ekonomija

NIS projekat u Rafineriji nafte Pančevo vredan 80 miliona dolara - Lumus angažovan za FCC

Pančevo, Sre, 25/12/2019 - 05:44
Vladimir ĐokovićKompanija NIS potpisala je ugovor o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe).

Ugovor, koji je deo projekta ukupno vrednog oko 80 miliona dolara, u Poslovnom centru kompanije u Beogradu potpisali su Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a i Maurice Korpelshoek, direktor za marketing tehnologija Lummusa.

Realizacija ovog projekta NIS-u će doneti brojne poslovne i ekološke benefite, navodi ova kompanija, jer će doprineti povećanju proizvodnje propilena, a biće izgrađeno i postrojenje za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

“ Finalizacija projekta koja je planirana do drugog kvartala 2024. godine značiće unapređenje zaštite životne sredine kroz smanjenje emisija čvrstih čestica, a pored toga biće omogućena efikasnija proizvodnja benzina sa bio komponentom”, navodi se na sajtu NIS-a.

NIS je sa Lummus Technologyjem sarađivao na izgradnji kompleks MHC/DHT (za blagi hidrokreking i hidroobradu), što je bio ključni projekat prve faze modernizacije Rafinerije i Postrojenje za duboku preradu, kao kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS, izgrađeni su po licencama Lummus Technology.

Povodom potpisivanja ugovora Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS, izjavio je:„ Nabavka nove tehnologije i izgradnja novog postrojenja u Rafineriji novi je korak u povećanju vrednosti korpe naših proizvoda, a za nas su jednako važni i ekološki efekti koje ćemo ostvariti. Veliko je zadovoljstvo što na ovom važnom projektu sarađujemo sa renomiranim kompanijama poput Lummus Technology, našeg višegodišnjeg partnera u modernizciji prerađivačkih kapaciteta NIS“.

Lummus Technology, kao deo McDermott grupe, vodeći je izdavač licenci za sopstvene tehnologije koje se koriste u oblasti petrohemije, prerade, gasifikacije i prerade gasa. Kao kompanija koja ima istoriju dugu preko 100 godina, sa oko 3.400 patenata i njihovih primena, Lummus Technology ima jednu od najraznovrsnijih lepeza tehnologija u ovoj industriji, koje su dostupne naftno-gasnom sektoru, saopštio je NIS.
MarketingNajnovije vesti