Ekonomija

Od 15. marta elektronske prijave M4 obrasca

Izvor: 
Privredna komora Srbije Uto, 08/03/2016 - 07:52

Poslodavci i preduzetnici će od 15. marta moći elektronski da predaju M4 obrazac, koji sadrži podatke o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini, što će doprineti smanjenju čekanja na šalterima PIO Fonda i uštedama u poslovanju privrede, rečeno je u ponedeljak, 7. marta, u Privrednoj komori Srbije.

„Prijavu obrasca sa podacima o stažu i zaradama zaposlenih u prethodnoj godini poslodavci će ubuduće dostavljati brže i jednostavnije – elektronskim putem, bez čekanja na šalterima Fonda PIO i obimne papirologije", rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na otvaranju skupa Elektronska prijava M4.

Nedigitalizovana državna administracija u proteklom periodu  umanjivala je  konkurentnost Srbije kao poslovne destinacije i otežavala komunikaciju privrede i države. Danas je sve više elektronskih usluga republičkih i lokalnih institucija. Prema procenama Sertifikacionog tela PKS novi elektronski servisi - koji bi mogli relativno brzo da se primene sačuvali bi bar 300 miliona evra, novca poreskih obveznika", istakao je Čadež.
„Privredna komora Srbije", ističe predsednik, „u ovoj fazi modernizacije komorskog sistema posebno je fokusirana na unapređenje postojećih i razvoj novih on-line servisa za privredu:  u domenu komorskih usluga  i segmentu javnih ovlašćenja. Cilj nam je, kako je rekao, da privredi smanjimo troškove, olakšamo svakodnevno poslovanje, da što više naše podrške dobije elektronski, da deo usluga približimo, mestu poslovanja i da privrednike edukujemo za primenu novih elektronskih servisa države."
„Prelaskom na elektronsku pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima 2014. godine eliminisano je 5,5 miliona komada hartije godišnje čime je ostvarena ušteda od 30 miliona evra na godišnjem nivou. Pre uvođenja elektronske PDV prijave troškovi države vezani za naplatu ovog poreza iznosili su 9,5 miliona evra godišnje. Ukidanjem radne knjižice od 1. januara ove godine, prema nedavno objavljenim analizama, privreda će godišnje uštedeti oko 3,6 miliona evra. Podaci o svim zaposlenima u preduzeću biće dostupni u elektronskim bazama podataka poslodavaca, PIO fonda i Centralnom registru" - istakao je Čadež


Marketing

Najnovije vesti