Foto: flickr

Ekonomija

Pančevački ratari traže pomoć od države da saniraju posledice suše

Izvor: 
Beta Pon, 25/09/2017 - 11:13

Udruženje "Pančevački ratari" zatražilo je danas od Vlade Srbije, da zbog katastrofalnih posledica suše, otpiše sva dugovanja zaključno sa krajem ove godine po osnovu poreza za odvodnjavanje.

To poljoprivredno udruženje zahteva da se i doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji iznosi 72.000 dinara po osobi, zamrzne za ovu godinu.

"Dizel gorivo treba osloboditi 50 odsto nameta koji trenutno iznose 80 dinara po litru i obuhvata porez na dodatu vrednost, taksu i akcizu", navodi se u pismu "Pančevačkih ratara".

Udruženje traži i da se konačna cena otkupa merkantilnog suncokreta zaključi na 45 dinara po kilogramu do kraja septembra i zatim isplati poljoprivrednicima razlika od isplaćene akontne cene do konačne zaključne cene suncokreta.

Upozoravaju da su mnogi ratari zbog suše ove godine doživeli potpuni finansijski slom.

"Imajući u vidu da su subvencije poljoprivrednicima toliko minorne da manje ne mogu biti i gotovo su pred ukidanjem, jer su najniže u Evropi (svega 17 evra po hektaru za biljnu proizvodnju) mi prosto ne vidimo izlaz iz ove beznadežne situacije, bez značajnije pomoći države u ovom teškom finansijskom trenutku", navode iz udruženja.

Ističu da spas vide jedino u promeni agrarne politike u delu podsticaja ratarske proizvodnje po hektaru, po modelu Evropske unije.

"Agrarni budžet mora biti veći nego dosad i mora da ispunjava bar zakonski minimum od pet odsto bužeta Srbije", navelo je udruženje.Marketing

Najnovije vesti