• PANČEVO: 55 godina od početka rada HIP Azotare

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

     

    Kako nezvanično saznajemo danas je u HIP Azotari obeleženo 55 godina od početka proizvodnje. Gost fabrike majke pančevačke hemijske industrije povodom ovog jubileja bio je generalni direktor državnog javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović. “Srbijagas” je većinski vlasnik HIP Azotare.

    Informacije o načinu obeležavanja jubijela, stanju u kojem je trenutno Azotara, poslovanju i perspektivama zatražili smo od nadleženih u ovoj kompaniji ali ih nismo dobili.

    Nezvanično, zaposlenima u Azotari isplaćen je danas drugi deo oktobarske plate. Prvi deo dobii su u roku predviđenom kolektivnim ugovorom do 5. novembra a tada im je objašnjeno da će drugi deo plate biti posle pokretanja proizvodnje veštačkih đubriva.

    Proizvodnja u međuvremenu, tokom novembra, u Azotari nije pokrenuta. Azotara je u velikim gubicima a osnovna sirovina za proizvodnju je prirodni gas. Kontinuirana isporuka prirodnog gasa zavisi od odluke republičke vlasti.

    Istorijski Azotara je sa Petrohemijom, koja je izgrađena kao njena “druga faza”, činila najkrupnije delove nekadašnjeg giganta na nivou velike Jugoslavije – Hemijske industrije Pančevo (HIP). I Azotara i Petrohemije su na listi državnih firmi za koje se u procesu privatizacije traže strateški partneri.

    Azotara je jedina fabrika u državi koja proizvodi amonijak a i Petrohemija je jedina industrija te vrste u Srbiji.

    Kako nezvanično saznajemo danas je u HIP Azotari obeleženo 55 godina od početka proizvodnje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]