Apoteka Higija
Još uvek bez rešenja za Apoteku Pančevo

PANČEVO: Gradska Apoteka 16 meseci u blokadi računa zbog dugova

Pančevo, Pet, 05/05/2017 - 10:13
Vladimir Đoković

 

Dan apotekara, 30. april, bio je povod da se podseti na loše stanje u javnom gradskom apotekarstvu Srbije. Jedan od negativnih primera je gradska Apoteka Pančevo koja je zbog pola milijardi dinara dugova u blokadi računa od početka 2016. godine – praktično 16 meseci.

- Nedavno nam je isplaćena plata za oktobar prošle godine. Sudbina Apoteke Pančevo je i dalje krajnje neizvesna. Bilo je puno razgovora sa ministarstvima finansija, zdravstva i državne uprave, nagoveštavala su se sistemska rešenja da bi nam na kraju rekli da nemaju rešenje. I da ništa ne očekujemo. Sindikat zdravstva je poslao nekoliko pisama republičkoj vlasti i to je sve. Totalno smo zaboravljeni, sumira Borko Bojić, predsednik sindikata u Apoteci Pančevo.

Gradskih apotekata ostalo je više od 60 a kako Bojić kaže Ministarstvo zdravlja prema veličini ustanove i broju stanovnika grada procenjuje da bi ih trebalo biti i oko 130. I dalje rade u 16 objekata ali samo u jednoj smeni. Dugovi sa kamatama dosežu prema nekim procenama i milijardu dinara.

U medijima se provlači da se u neke drugi gradovi probleme u poslovanju gradskih apoteka rešavali tako što su ih dali u zakup. Recimo Šabac.

- Šabac je studiju izvodljivosti za reševanje problema njihove apoteke naručio i platio NALED-u. Tamoo je ministarka Ana Brnabić bila predsednica a gradonačelnik Šapca u rukovodstvu. Pokušali su da gradske apoteke zajedno sa zaposlenima ponude u zakup. Pa da od zakupnine otplaćuju dug gradske apoteke. Koliko čujem već su bile tri licitacije ali niko nije bio zainteresovan, objašnjava Bojić.Marketing

Najnovije vesti