Ekonomija

PANČEVO: Petrohemičari očekuju javni poziv za privatizaciju – NIS zainteresovan

Pančevo, Pet, 18/01/2019 - 08:29
Vladimir ĐokovićPredsednik najvećeg sindikata u HIP Petrohemiji – “Pravda”  Zlatko Bekić smatra da privatizacija ovog preduzeća nije bila tema sastanka visokih predstavnika Rusije i Srbije jer ruski “Gaspromnjeft” u Srbiji ima svoju ćerku firmu NIS preko koje može privatizovati Petrohemiju.

- Imamo osnovane indicije da je NIS zainteresovan za kupovinu Petrohemije, te da se pripremaju za učešće na javnom pozivu kada ga nadležni u Vladi Srbije raspišu. Nezvanično smo čuli da ima još zainteresovanih za Petrohemiju među kojima je i vodeća kineska kompanija. Smatramo da to nije realno u ovom trenutku – ali u Srbiji je sve moguće, kaže Zlatko Bekić, predsednik sidnikata “Pravda”.

Bekić smatra da upozorenje Fiskalnog saveta da bi Petrohemija mogla u stečaj ako se ne pronađe strateški partner – nema osnova.

- Već više godina oni tako upozoravaju a smatramo da ni ovog puta neće biti u pravu. Petrohemija već više godine pozitivno posluje. Zahvaljujući naporu zaposlenih i povoljnim uslovima poslovanja. Ne verujem da bi u naredne 3-4 godine Petrohemija mogla da dođe do faze u kojoj postoje uslovi za stečaj, smatra Bekić.

Od dobro poslovanja kompanije radnici imaju malo vajde.

- U smislu socijalnog statusa Petrohemičari nemaju nikakve koristi od dobrog poslovanja, osim sigurnosti radnog mesta. Plata je već 10 godina zamrznuta a zakonom je zabranjeno povećanje zarada. Prosečna plata je 60.000 dinara što je za ovakvu industriju neprimereno za svetske prilike, smatra Bekić.

Ove godine u Petrohemiji će biti investicionog ulaganja većeg od 20 miliona evra.

- To su ulaganja kroz remont koji će biti ove godine. I samo je deo onoga što je neophodno za modernizaciju “Petrohemije”. Privatizacija je, na žalost, jedino rešenje koje može dugoročno da obezbedi adekvatnu modernizaciju. A tako i stabilnosti i veće zarade za zaposlene, zaključio je Zlatko Bekić.

 
MarketingNajnovije vesti