Gradiša Živanović, sindikat Azotare
Ekonomija

PANČEVO: Privredni sud da odlučuje po zakonu – šta su pravi razlozi zatvaranja Azotare?

Pančevo, Čet, 02/08/2018 - 10:34
Vladimir ĐokovićSituacija u Azotari bila je tema javnog obraćanja predstavnika Samostalnog sindikata te fabrike i grada Pančeva. Predsednik ovog sindikata u Azotari Gradiša Živanović naglasio je da se stečaj u Azotaru uvodi na insistiranje države Srbije.

- Pola godine Azotara je dobro radila i proizvodila. Nadali smo se da će to biti osnov da se pronađe bolje rešenje Azotaru. U kontaktu sa predstavnicima vlasti insistirali smo da stečaja ne bude. Ali nismo uspeli. Sada se svih 828 zaposlenih pisalo da uzmu otpremnine. Članovi radne grupe Vlade Srbije za petrohemijski kompleks nas uveravaju da od Azotare neće biti livada, da će se nekako proizvodnja obnoviti. Tražili smo garancije, nismo ih dobili. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je bio u utorak i opet govorio da ima pregovora da se proizvodnja obnovi. Postoji izdvojen novac za mali remont ako se neko javi do oktobra da se pokrene proizvodnja. Ako se to ne desi postrojenja će biti konzervirana, objasnio je situaciju Živanović.

Da je Sindikat Pančeva iznenađen načinom i intenzitetom priprema za uvođenje stečaja u Azotari ocenio je predsednik Samostalnog sindikata Pančeva Milanko Bodiroga.

- Stečaj u Azotari gde će 900 ljudi ostati bez posla je katastrofalna situacija i za Pančevo. Podsećam da je u poslednjih 15 godina bar 15 velikih firmi u Pančevu otišlo u stečaj. I nijedna se iz stečaja nije povratila. Zato smo mi skeptični oko obećanja predstavnika Vlade Srbije da će proizvodnja u Azotari biti obnovljena.  Država je posle raskida privatizacije u Azotari preuzela nadležnost, predstavnici države su je sve vreme vodili – ali očigledno da odgovornost za stanje u koje su je doveli ne preuzimaju, konstatovao je Bodiroga.

Azotara je i u unapred pripremljenom planu reorganizacije čiji realizaciju kontroliše Privredni sud. Realizacija tog plana trebaloj je da traje do 2020. godine. A 10. avgusta će se na inicijativu Ministarstva privrede pred Prvirednim sudom raspravljati o uvođenju stečaj.

- Prema našim podacima planirano UPPR-om Azotara je do sada ispunila osim investicija koje sun a 25 odsto plana, objasnio je Živanović.

- Za nas je i to oko UPPR-a enigma. Znamo da stečaj može da pokrene poverilac a Ministarstvo privrede u slučaju Azotare to nije.  Očekujemo da privredni sud 10. avgusta odluči po zakonima ove zemlje, ocenio je Bodiroga.

Na konferenciji za štampu spomenuta je i “čuvarkuća” – ime sporazuma koji je Vlada Srbije zaključila u junu sa MMF-om u kome je navedena obaveza da Azotara ide u stečaj.

- Ako će se gašenjem Azotare spasiti država hajde da to i prihvatimo. Ali fakat je da u ovom gradu ništa od fabrika što je bilo zaustavljeno u poslednjih 15 godina nije doprinelo boljitku države. Pitanje je da li iza dogovora sa MMF-om oko Azotare stoje ekonomski razlozi ili se radi o ulasku đubriva iz uvoza na tržište Srbije, zapitao se Milanko Bodiroga.

 
MarketingNajnovije vesti