Radnici izlaze iz Azotare Pančevo
Ekonomija

PANČEVO: Privredni sud u petak odlučuje o stečaju Azotare

Pančevo, Čet, 09/08/2018 - 15:38
Vladimir Đoković


U petak, 10. avgusta, u Privrednom sudu u Pančevu odlučivaće se o predstečajnom razlogu za HIP Azotaru. Inicijativu za uvođenje stečaja preko republičkog javnog pravobranilaštva pokrenulo je Ministarstvo privrede 5. jula. A Privredni sud odlučio je 17. jula da se 10. avgusta raspravlja o stečajnim razlozima.

Međunarodni monetarni fond objavio je dogovor postignut sa Vladom Srbije u kome se spominje nekoliko krupnih privrednih društava. Među njima su i Azotara i Petrohemija. Dok je za Azotaru direktno navedeno da će pošto nije pronađen strateški partner biti sproveden stečaj, za Petrohemiju je prema dogovoru sa MMF-om određeno da se ima raspisati tender za privatizaciju. Rok za raspisivanje je do kraja septembra.

Poslednjih dana pred odluku suda o stečaju Azotare radnici očekuju isplatu socijalnog programa koji finansiraju republička vlada i Azotara odnosno njen većinski vlasnik republičko javno preduzeće Srbijagas. Svi radnici Azotare su na spiskovima za odlazak iz ovog preduzeća.

Prema najavama nadležnih tokom jula u Azotari će ostati izvesna količina amonijaka neophodna za eventualni start proizvodnje.

Početak ročišta o stečaju Azotare pred Privrednim sud 10 časova, 10. avgusta.
MarketingNajnovije vesti