Foto: wikimedia
Ekonomija

PANČEVO: Sindikat optužuje direktora da maltretira zaposlene

Pančevo, Čet, 12/07/2018 - 10:12
Vladimir ĐokovićJugoimport SDPR vlasnik je koji i upravlja Utva avioindustrijom. Firma radi, plate se isplaćuju poslednjeg dana dogovorenog roka, ali odnos direktora prema zaposlenima je poslednjih meseci sve gori tvrdi predsednik Samostalnog sindikata Slobodan Kostić.

- Već dva meseca svim radnicima je skinuto po 10 odsto od plate. Taman toliko novi vlasnik Utve i investira u građevine u firmi. Otprilike oko 1,5 milion dinara mesečno. Tako Utvaši po ko zna koji put učestvuju u izgradnji Utve, primećuje Kostić.

On smatra da do lošeg odnosa direktora Perića prema zaposlenima dolazi pošto je pre nekoliko meseci rukovodstvo htelo da iskaže tehnološki višak, a sindikat ih je u tome sprečio.

- Onda su počeli pritisci na pojedinačne radnike kako bi oni sami otišli. Što je klasičan mobing. Zbog svake sitnice se preti otkazima. Nije retkost da radnicima stižu i formalna upozorenja pred otkaz zbog sitnih prekršaja. A to onda znači da ako se isti prekršaj ponovi tokom pola godine otkaz sledi automatski. Tako Utvaši stradaju zbog kašnjenja od 3-5 minuta na posao, ako sede kad piju kafu, ne dozvoljavaju im se neplaćeni izlasci tokom radnog vremena, ne dozvoljava se izlazak ni da bi primili zdravstvenu terapiju… Uslovi su kao da je u pitanju zatvor ili radni logor, navodi Slobodan Kostić.

U Utvi, navodi on, nema pravilnika o disciplinskoj odgovornosti, a direktor tvrdi da izriče pojedinačna umanjenja plate direktno na osnovu zakona.

 - Ko god od radnika trenutno nema posla šalju ga unutar Utve na sve moguće radove. Od građevinskih i fizički poslova, bez obzira na kvalifikacije, ugovor o radu i zdravstvene sposobnosti. To je zabrinjavajuće i može biti pogubno, ocenjuje Kostić.

Predsednik sindikata tvrdi da je problem jer SDPR nije obezbedio dovoljno posla, a izostaje i plaćanje dobavljača.

- Tako su zbog neplaćanja skinuti filteri za vodu za piće. A do Utve voda stiže preko kasarne Aerodrom gde su cevi vrlo stare i voda se tamo koristi vrlo retko, ističe kao primer Kostić.

Radnici i sindikat nisu zadovoljni ovakvim stanjem i preduzeće mere.

- O situaciji ćemo obavestiti nadležne u državi, vrh Jugoimport SDPR-a,a ako treba i pravobranioca. Država je uložila u Teleoptik 7 miliona evra, a Utvi je obećano ulaganje od 3,5 miliona evra još pre dve godine. Ali još uvek ništa nije stiglo. Jugoimport trenutno ulaže u firme u Republici Srpsko,j a Utva ostaje jedina od 10 fabrika odbrambene industrije Srbije koje je nepritalizvana, zaključuje Kostić.

Direktor Vuk Perić nije bio u mogućnosti da nam odgovori, te smo mu uputili elektronsku poruku s pitanjem. Očekujemo i njegovu stranu ove priče.
MarketingNajnovije vesti