Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

PANČEVO: Sindikati za partnerstvo umesto prodaje Petrohemije

Pančevo, Pon, 24/09/2018 - 08:41
Dragan Vukašinović

Zasad ima samo nezvaničnih najava u medijima da bi do kraja godine trebalo da započne svojinska transformacija „Petrohemije“. Više informacija nemaju ni sindikati tog preduzeća, ali imaju jedinstven stav da bi najbolji oblik privatizacije bilo strateško partnerstvo, a ne prodaja fabrike. To bi „Petrohemiji“ i njenim radnicima donelo investicije i sigurnu budućnost, smatraju predstavnici zaposlenih. 

 

Petrohemija se nakon uspešnog okončanja programa reorganizacije oslobodila starih dugova, i već nekoliko godina posluje pozitivno, ali je svejedno na spisku državnih preduzeća za koje MMF traži privatizaciju. Tako se bar tvrdi. Zasad nema konkrenih naznaka kada će do provatizacije doći i po kom modelu, međutim sindikati priželjkuju da to bude strateško partnerstvo, a nikako prodaja cele firme. Pre svega zbog neophodnih investicija. Naime, da bi moglo da posluje profitabilno preduzeću je neophodno da tehnološki zaokruži proizvdni proces izgradnjom popgona za preradu polipropilena ili neki sličan pogon kojim bi bila nadomeštena hlorna linija srušena tokom NATO bobmardovanja 1999. godine. Na to ukazuje i Zlatko Bekić, predsednik Sindikata smenskih radnika „Pravda“.  

 

- Naša bazna fabrika Etilen je projektovana za veći kapacitet. Znači, trebe ili fabrika polipropilena ili neka još bolje razvijena za nove proizvode od polietilena, objašnjava Bekić.

 

Svi sindikati Petrohemije uviđaju da je NIS najlogičniji budući kupac, jer snabdeva Petrohemiju sirovinlom pod najpopvoljnijim uslovima. Međutim NIS je dosad odlučno odbijao da to učini, pa bi samo neki međudržavni dogovor Srbije i Rusije i pritisak na naftnu kompaniju mogao da je natera na takav potez.

 

- Ruskom NIS-u se ne isplati da  preuzme „Petrohemiju“. To je samo jedna mera koja je iznuđena da ako neko mora da privatiuzuje „Petrohemiju“ onda je logičo da to bude ruski NIS. Zašto? Pa zato što smo mi njihovi najbolji kupci. Zašto bi oni tu nešto menjali? A zašo su zainteresovani za to? Pa da im neko ne bi „ušao u šesnaesterac“, jer ne znaju kako će se dogovoriti. Evo sad recimo država je otišla u Kinu i odnela sav promo materijal „Petrohmije“. Razgovaraće sa  najvećom petrohemijskom kompanijom u Kini. Ne znam da  li je to realna priča ali je to podizanje konkurencije da NIS vidi kako nije jedini zainteresova, ocenjuje Zoran Obradović, predsednik Siindikata inženjera i tehničara „Nezavisnost“.

 

- „Nezavisnost“ međutim ne bi volela da NIS kupi kapital „Petrohemije“, kaže Obradović i dodaje - Mi imamo najave ako dođe NIS da će biti tehnološkog viška. A to znači više poslova po svakom čoveku. Zarade su relativan pojam. Možda će nekoliko desetina ili stotina ljudi da dobije više, a ostali će dobiti manje. To nije ono za šta se mi zalažemo. I zato smo protiv privatizacije od bilo koga, nego za strateško parnerstvo.

 

Obradović tvrdi da među 1440 zaposlenih nema viškova, a to je stav i Sindikata smenskih radnika „Pravda“, koji vodi njegov kolega Bekić.

 

- Kod nas je obrnut problem Nama fale radnici. Mi smo obavestili i Vadu i radnu grupu o nedostatku radnika. Nama je starosna struktura preko 50 odsto radnika preko 55 godina. Oni odlaze, a ne primaju se novi koji im mogu biti zamena i da se nauče. Nije to jednostavna industrija, napominje Bekić.

 

Pokušaja nalaženja kupca ili strateškog partnera za „Petrohemiju“ bilo je i ranije, ali ni jedan nije urodio plodom. Možda zbog toga što je fabrika imala velike takozvane istorijske dugove, a možda je bilo i drugih razloga kooji javnosti nisu predočeni. U svakom slučaju sada je balast dugova uklonjen. Možda će nakon posete državnog vrha Kini nešto biti jasnije u vezi sa sudbinom pančevačkog giganta, premda ne treba očekivati brza rešenje, jer se takva preduzeća ne prodaju jednostavno.  

  
MarketingNajnovije vesti