Utva avio industrija
Ekonomija

PANČEVO: Utva avio industrija u jatu Odbrambene industrije Srbije

Pančevo, Uto, 07/01/2020 - 07:52
Vladimir Đoković


“Utva avio industrija” iz Pančeva kojom već više godina upravlja državni trgovac, a delom i proizvođač naoružanja Jugoimport SDPR, sa još 18 firmi iz Srbije našla se uredbom Vlade Srbije u grupaciji Odbrambena industrija Srbije.

Uredba je doneta 30. decembra, ona stupa na snagu u roku od 8 dana od objavljivanja,  a prvi rok za njenu operacionalizaciju je  u  sledećih 15 dana. Kako se navodi, tada Grupacija “počinje sa radom”.

Tako se navodi u dokumentu, objašnjenja, dakle tumačenja uredbe daje “organizaciona jedinica Ministarstva odbrane nadležna za odbrambene tehnologije”.

Kao član Grupacije Utva će dobiti Nadzorni odbor gde će tri člana biti “iz redova zaposlenih u Ministarstvu (odbrane) i Vojsci Srbije”.

Grupacijom upravlja Republika Srbija na jedinstven način “ po osnovu direktnog ili indirektnog većinskog učešća državnog kapitala” u tim firmama, a sada nema status pravnog lica i nije predmet registracije.

Cilj formiranja Grupacije je ostvarivanje strateških interesa Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opremen.

Grupacijom će upravljati Savet za odbrambenu industriju, koju obrazuje Vlada Srbije, a Savet čine “predsednik, četiri potpredsednika, i ostali članovi”, koji su u stvari predsednici Nadzornih odbora ovih firmi.

Savet se stara o “jedinstvu odbrambenog, privrednog, spoljnotrgovinskog i finansijskog delovanja Grupacije”.

Potpredsednici Saveta Grupacije su predstavnici ministarstava nadležnih za odbrambene tehnologije, stečaj i privatizaciju, uvoz i izvoz naoružanja.

Hoće li, i na koji način, Grupacija pomoći da neki od Utvinih aviona ponovo leti, ili će se Utva pominjati kao nedavno oko poslova sa pešadijskim jurišnim puškama – tek će se videti. Zanimljivo, u Odbrambenoj industriji Srbije, toj novoj Grupaciji nije Jugoimport SDPR.
MarketingNajnovije vesti