Ekonomija

Plan reorganizacije Petrohemije pao u vodu – moguća naplata dugova?

Pančevo, Uto, 06/12/2016 - 13:42
Vladimir Đoković

HIP Petrohemija je 16. novembra povukla predlog za pokretanje stečajnog postupka reorganizacijom u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Privredni sud u Pančevu je već 18. novembra rešenjem obustavio stečajni postupak sa unapred primpremljenim planom reorganizacija (UPPR) nad stečajnim dužnikom HIP Petrohemija. Istim rešenjem obustavljen je prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje stečajnog postupka po UPPR-u. Istovremeno, Privredni sud u Pančevu istim dokumentom ukinuo je i meru zabrane izvršenja (uvedenu i obezbeđenu rešenjem iz maja meseca) na obezbeđenoj i neobezbeđenoj imovini stečajnog dužnika HIP Petrohemija – kako je navedeno u rešenju suda.

Šta ovakva rešenja znače za HIP Petrohemiju i u kojoj meri definišu njen status, posebno prema poveriocima, kao i da li postoje mogućnosti da će doći do naplate dela dugova, pokušali smo da saznamo od rukovodstva HIP Petrohemije. Iz te kompanije su nas uputili da odgovore potražimo u Ministarstvu privrede, odakle odgovore još uvek očekujemo.

Počevši od izjave predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića da će Petrohemiji biti otpisano 105 miliona evra duga, stanje u ovoj kompaniji u Pančevu postalo je interesantno nacionalnim medijima. I pored medijskih napora ostalo je nejasno kako će HIP Petrohemija biti oslobođena samo značajnog dela svojih dugovanja. A do kraja nije objašnjeno ni hoće li HIP Petrohemija iz aktive, odnosno novčanih rezervi za koje se spominjalo da su u jednom trenutku zahvaljujući dobrom poslovanju iznosile i više od 50 miliona evra, isplatiti deo svojih dugovanja određenim poveriocima. Kao najkrupnija od mogućih isplata spominjao se dug „Lukoilu”.

Ono što je jasno iz povlačenja predloga UPPR-a, a zatim i iz rešenja Privrednog suda koje je usledilo, jeste da zaštita HIP Petrohemije od poverilaca i dugovanja više nije sudska.
MarketingNajnovije vesti