• Početak rada postrojenja „Duboka prerada” u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Postrojenje „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je sa radom.

    Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su generalni direktor „Gaspromnjefta“ Aleksandar Đukov i ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.
    Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.

    Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.

    Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

    Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

    Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

    Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka.

    Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.

    Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

    U izgradnju novog kompleksa „Duboka prerada“ uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

    NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

    Postrojenje „Duboka prerada“, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je sa radom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]