Razvojna agencija Srbije (RAS) objavila je danas treći javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima u vrednosti 90 miliona dinara.

Poziv za dodelu 90 miliona dinara pomoći preduzetnicima

Izvor: 
Rayvojna agencija Srbije (RAS) Sre, 27/04/2016 - 15:19

Razvojna agencija Srbije (RAS) objavila je danas treći javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima u vrednosti 90 miliona dinara.  

Ta pomoć se dodeljuje kao deo programa Vlade Srbije "Godina preduzetništva", a namenjena je podršci internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera koji se bave proizvodnjom, preradom ili uslugama koje mogu biti predmet medjunarodne trgovine.  

Novac koji dobiju preduzetnici mogu da koriste za novi dizajn proizvoda i ambalaže, poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa, poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda namenjenih domaćim i stranim tržištima, testiranje novih proizvoda, učešće na medjunarodnim sajmovima u inostranstvu, ispitivanje stranog tržišta.  

Velika preduzeća i klasteri mogu konkurisati samo za učešće na medjunarodnim sajmovima u inostranstvu i ispitivanje stranog tržišta.  

Budžetska pomoć nije namenjena poslovima u vojnoj i duvanskoj industriji, trgovini, primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, finansijskom sektoru, sektoru usluga koje nisu predmet medjunarodne trgovine i organizaciji igara na sreću i lutrija.  

Pojedinačna pomoć koju će privredna društva i preduzetnici dobiti iz budžeta je od 50.000 do milion dinara i čini do 50 odsto troškova predloženog projekta, bez PDV-a.  

Za klastere je predvidjena pomoć u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara.  

Kako se navodi u saopštenju Razvojne agencije, za učešće na sajmovima preduzeća i preduzetnici mogu da dobiju do 600.000 dinara ako nisu do sada izvozili, odnosno do milion dinara ukoliko već izvoze.Marketing

Najnovije vesti