Ekonomija

Slabiji rezultati NIS-a u ovoj godini

Pančevo, Ned, 21/07/2019 - 11:55
Vladimir Đoković


U prvom kvartalu ove godine „Naftna industrija Srbije” zabeležila je pad obima prerade nafte i poluproizvoda od 24 odsto u odnosu na isti period lane, a kako kažu u toj kompaniji, razlog za to je remont postrojenja Rafineriji nafte Pančevo, objavio je novosadski “Dnevnik”.

Kako prenosi ovaj list, u NIS-u ukazuju na to da je u skladu sa zakonskim obavezama i opredeljenjem kompanije za modernizaciju, u martu i aprilu u Rafineriji nafte Pančevo na gotovo svim procesnim postrojenjima urađen planski kapitalni remont, kao i niz dodatnih poslova na povezivanju postojećih rafinerijskih pogona s novim postrojenjima „Duboke prerade” koja se grade.

“Iz te kompanije ističu da je izvedeni remont, za koji utrošeno oko 2,4 milijarde dinara, najobimniji do sada, a da je radove, u proseku, obavljalo oko 1.400 izvođača iz zemlje i inostranstva”, objavio je Dnevnik.

Povezivanje starih postrojenja s postrojenjima „Duboke prerade” pripada poslovima druge faze modernizacije pančevačke rafinerije, koji će obezbediti pouzdan start kompleksa „Duboke prerade”, navodi se u tekstu i dodaje da je izgradnja postrojenja za duboku preradu s tehnologijom odloženog koksovanja kapitalni projekat druge faze modernizacije, vredan 300 miliona evra, a to ulaganje pozitivno će uticati na buduću dobit NIS-a.

U nastavku 2019. godine, posle remonta i ponovnog pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte u Pančevu, NIS će raditi na unapređenju proizvodnih pokazatelja, ističu u toj kompaniji a prenosi Dnevnik.

Prema ranijim najavama posle završetka „Duboke prerade”, u Rafineriji nafte Pančevo proizvodiće se veće količine najkvalitetnijih goriva, pre svega dizela, a rad novog postrojenja značiće i početak domaće proizvodnje koksa, proizvoda koji se sada uvozi.

 NIS će proizvodnjom koksa u potpunosti zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, a deo će se i izvoziti, a to će, uz standardni izvoz goriva, doprineti daljem rastu prihoda kompanije, objavio je Dnevnik.
MarketingNajnovije vesti