Izostaju novi poslovi, kasne plate – šta sa Utva avioindustrijom?

UTVAŠI U ŠTRAJKU: Traže junske plate

Pančevo, Čet, 18/08/2016 - 13:49
Vladimir Đoković

Pančevo, 18.avgust – Zbog neisplaćenih junskih zarada, zaposleni u „Utva avioindustriji” stupili su u štrajk.

“Štrajkujemo od utorka. Pomaka ima i očekujemo do kraja nedelje prvi deo junske plate. Ako tako bude vratićemo se na posao ali ako drugi deo junske zarade ne bude isplaćen do kraja sledeće nedelje ponovo ćemo obustaviti rad” – izjavio je predsednik Samostalnog sindikata “Utva avioindustrije” Slobodan Kostić.

Utvaši, njih oko 240, majsku platu primili su 5. jula i od tada isplata nije bilo. Slobodan Kostić naglašava i lošu poslovnu situaciju u kojoj se Utva ove godine našla.

„Od 2008. godine ovo nam je prva godina u kojoj nijedan krupniji ugovor nije potpisan. Godina sa najviše obećanja a najmanje realizacije. Radimo nešto sitno, uglavnom radionica. Strateški partner državni Jugoimport SDPR ne uspeva da nas preuzme, a u međuvremenu mi ostajemo bez poslova koji su nam već bili ponuđeni” – objašnjava Kostić.

Situacija u Utvi, smatra Kostić, rezultat je smene ministra odbrane Gašića, a zatim vanrednih izbora i dužeg perioda za formiranje nove Vlade Srbije.

„Očigledno rešenje za opstanak Utve, partnerstvo sa Jugoimportom, u ovom periodu je zaustavljeno. Očekujemo da posle nedavnog formiranja Vlade Srbije taj proces bude ubrzan” – očekuje Kostić.

Inače, Utva avioindustrija je firma u kojoj se još uvek čeka na realizaciju socijalnog programa iz republičkih fondova.

„Mi smo jedina takva firma u Srbiji. Na socijalni program čeka 22 kolega. U međuvremenu ljudi odlaze, neki i umiru. Nedavno je umro kolega nedočekavši otpremninu za koju se prijavio” – zaključuje Slobodan Kostić.  

Pročitajte još:

SAMOSTALNI SINDIKAT UTVE AI: Sadašnje stanje fabrike je nepodnošljivo i na ivici totalne propasti


Marketing

Najnovije vesti