• Vojvodina ostala bez 25.000 metalaca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Autor: Dnevnik

    Od početka privatizacije do danas u Vojvodini je nestao veliki deo metalskog kompleksa, a broj zaposlenih u toj privrednoj grani smanjen je s 35.000 na 10.000, tvrdi predsednik Samostalnog sindikata metalaca za Vojvodinu Slobodan Kostić.

    Kao ilustraciju propasti metalske industrije u Vojvodini, on navodi južni Banat, gde je nekada samo pančevačka „Utva“ imala više od 6.000 metalaca, a danas Pančevo, Vršac, Kovin, Opovo, Kovačica i Alibunar imaju ukupno između 700 i 800 radnika metalske struke. Šest vojvođanskih opština ima ukupno nešto više od deset odsto nekadašnjeg broja metalaca zaposlenih u samo jednoj metalskoj fabrici kakva je bila „Utva”.

    Danas u Vojvodini ima nešto više od 10.000 metalskih radnika, i to s novootvorenim firmama, u kojima, može se reći, i ne rade metalski radnici već uglavnom žene ili mlađi radnici priučeni na raznim kursevima za obavljanje jedne ili dve operacije u proizvodnji„, kaže Kostić za „Dnevnik“.

    Po rečima Slobodana Kostića, trenutno su u Vojvodini u restrukturiranju tri fabrike metalske industrije: „Utva–Al” Pančevo, „Novkabel” Novi Sad i „Majevica” Bačka Palanka.

    – Očekuje se da „Utvu” preuzme strateški partner „Jugoimport SDPR”, a za „Majevicu” se ovih dana čeka raspisivanje javnog poziva. Kada se sveukupno pogleda metalska industrija u Vojvodini nekada i sad, može se zaključiti da su metalci dotakli dno, ali da su ipak krenuli napred u odnosu na ostatak Srbije, gde se ove godine očekuje najveći pad u zapošljavanju i likvidacija upravo metalskih firmi – kaže Kostić.

    Celokupan tekst možete pročitati na sajtu „Dnevnika“.

    Kao ilustraciju propasti metalske industrije u Vojvodini, on navodi južni Banat, gde je nekada samo pančevačka „Utva“ imala više od 6.000 metalaca, a danas Pančevo, Vršac, Kovin, Opovo, Kovačica i Alibunar imaju ukupno između 700 i 800 radnika metalske struke. Šest vojvođanskih opština ima ukupno nešto više od deset odsto nekadašnjeg broja metalaca zaposlenih u samo jednoj metalskoj fabrici kakva je bila „Utva”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija