Foto; Zoran Jovanović
Ekonomija

VUČIĆ U RAFINERIJI NAFTE PANČEVO: Imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope

Izvor: 
Agencije/mondo Pon, 23/10/2017 - 18:20

U rafineriji u Pančevu danas je počela realizacija projekta "Duboka prerada" investicija vredna 330 miliona evra, sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije rafinerije.

Poćetku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naznačio značaj tog projekta ne samo za Pančevo,južni Banat i Vojvodinu već čitavu Srbiju i naveo da će iskorišćenost kapacioteta u preradi nafte biti podignuta na više od 99 odsto, sa kvalitetnim gorivom i manje mazuta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Naftna industrija Srbije najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.

Vučić je, istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

To je, kazao je, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

"Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu", rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta "Duboke prerade".

NIS, podseća, nije ruska, već rusko-srpska kompanija.

Vučić je istakao da od tog projekta za dve godine očekujemo iznavredne rezultate.

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

"Kvalitet dizela i benzina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo prozivodnju dizela, da imamo koksa, da tešku frakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte", rekao je Vučić.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao i da je Srbija ove godine, u prvih osam meseci, imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

"A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno", rekao je Vucićc na obeležavanju početka radova na projektu "Duboka prerada" u rafineriji Pančevo.

On je rekao da sa Ruskom federacijom povećavamo trgovinsku razmenu.

Ta zemlja je sve značajaniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je Vučić koji je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Predsednik Srbije je naznačio da je posebno važno što će deca ubuduće u Pančevu i okolini rasti bez gas maski i imati drugačiju i sigurniju budućnost.

Ponovio je da je ovo veliki i važan korak napredi da se nada da ćemo svi zajedno imati snage za jos spuno takvoih koraka koji nas vode u budućnost.

Kako je rekao, očekuje da u 2019. godini bude priređen veliki događaj kada se radovi na projektu "Duboka prerada" završe i još jednom čestitao svima koji su zaslužni da je taj projekat krenuo u realizaciju.

U projekat "Duboka prerada" biće uloženo oko 330 miliona evra, završetak radova na završetku postrojenja planiran je za treći kvartal 2019.godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće najmoderniji u Evropi.

Tim projektom NIS nastavlja trend modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva. Nova postrojenja omogućiće optimalna iskorišćenja kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto, sa sadašnjih 86 procenata.

To će značiti, kako je saopštio NIS, povećanu proizvodnju viskokvalitetnog benzina i dizela kao i početak proizvodnje koksa koji se do sada uvozio u našu zemlju.

Time će NIS nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Srbije.

Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada "duboke prerade" steći uslovi za prestanak prozvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

 

 Marketing

Najnovije vesti