HIP Petrohemija na računu ima 60 miliona evra

Vučić: Vlada Srbije će platiti dug pančevačke Petrohemije od 105 miliona

Pančevo, Ned, 23/10/2016 - 16:41
Vladimir Đoković


Posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vojvodine, koja je održana u subotu u Novom Sadu, predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će Republika Srbija platiti dug HIP Petrohemije od 105 miliona.

Vlada Srbije platiće zaostale dugove Petrohemije koji traju već deceniju. Negde oko 105 miliona, da bi smo omogućili da neko bude zainteresovan da preuzme Petrohemiju. Jer onog trenutka kada cena primarnog benzina I cena gasa (budu veće) koja utiče na 12 odsto poslovanja Petrohemije, ali u potpunosti utiče na MSK i Azotaru – mi smo u problemu. Danas nam ide odlično. Mislim da 60 miliona evra Petrohemija ima na računu, što nikada nije imala. EPS ima 500 miliona evra na računu, što nikada nisu imali. Likvidniji su od mnogih država. Ali mi se spremamo za druga vremena u kojima je pitanje kakve će cene da budu. I zato smo doneli odluku da to regulišemo. – izjavio je premijer Srbije u Novom Sadu.

HIP Petrohemija je, posle kraće pauze, proteklih dana obnovila proizvodnju. Tokom leta pred Privrednim sudom u Pančevu trebalo je da se raspravlja o Unapred pripremljenom planu reorganizacije za HIP Petrohemiju, ali je to odlagano.

Dobar rezultat u poslovanju Petrohemija je ostvarila pre svega zbog dobrog odnosa cena sirovina, odnosno niske cene nafte na svetskom tržištu, I  cena proizvoda ove kompanije.

Dobar finansijski rezultat Petrohemije, kao i novčana sredstva na računu otvorila su pitanje plaćanja dugova pojedinim poveriocima, među kojima se kao najkrupniji navodi „Lukoil”.
MarketingNajnovije vesti